Кунчев: Правим се на тарикати, ще се ударим в стената

Опасността от нова вълна на коронавируса у нас е реална. Тя вероятно ще бъде базирана на индийския варинат "Делта". Това заяви пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той разкритикува бавния процес на ваксинация и заяви, че това е единственото средство за предотвратяване на нов пик заразени.

Правим се на тарикати

"Ако ние продължим да се правим на тарикати, щото точно това правим в момента – дали не може да минем метър, другите ще се имунизират, аз пък защо да се имунизирам, чакай да понаблюдавам какво ще стане, макар че, извинявайте, при два милиарда дози приложени вече по света и при очевидната ефективност на тая мярка...", заяви той.

Кунчев подчерта, че контролът върху ваксините е драконовски. Отблизо се следят и страничните им ефекти. По думите му нито едно друго лекарствено средство не е било контролирано така.

"Ако дойде нова вълна на база на индийския вариант, някои страни ще минат леко, други ще се ударят директно в стената и за съжаление ние ще сме от вторите", каза още здравният инспектор.

Според него вариантът "Делта" е с 60% по-заразен и по-смъртносен.

"Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо", заяви Кунчев.

През последните седмици ваксинацията у нас върви с бавни темпове. Данните сочат, че за изминалото денонощие са поставени 12 289 дози. Изцяло ваксинираните у нас са малко над 783 хил. души. В момента в България има количества от четирите вида препарати, но желаещите намаляват.

И след пенсия – на пост

Да се вземат по-сериозни мерки срещу разпространението на индийския вариант у нас. За това призова бившият шеф на центъра по паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той предложи влизащите у нас да се изследват с PCR-тестове.

"Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране", заяви той.

В събота Кантарджиев бе в ромската махала в кв. "Христо Ботев", за да надзирава ваксинацията. Там имаше мобилен пункт за желаещи да се имунизират.

Наскоро професорът бе пенсиониран от шефското си място в центъра по паразитни болести от новия здравен министър Стойчо Кацаров. След това бе назначен като консултант към Столична община.

Споделяне

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?