Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кунчев предлага: Дейности на закрито само със здравен сертификат

Туристическият бранш плаши с нови протести при въвеждане на ограничения

69 коментара
Кунчев предлага: Дейности на закрито само със здравен сертификат

Спиране и намаляване капацитета на обектите на закрито, без онези, чийто персонал и клиенти имат здравен сертификат, предлага главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на здравния министър като мярка срещу нарастващото разпространение на Covid-19.

Това обаче, напълно очаквано, не се хареса на ресторантьорския и хотелиерския бранш. Той заплаши с нови протести, както винаги досега при всеки опит за затягането на мерките срещу коронавируса.

Предложенията на главния здравен инспектор са обединени в няколко групи и засягат както семейни събирания и конгресни мероприятия, така и работата на заведения, фитнеси, провеждането на културни и спортни събития. Част от ограниченията имат предвидени и изключения, ако обектите работят с персонал и клиенти със зелен сертификат, т.е. са ваксинирани, преболедували и тествани.

На този фон служебният премиер Стефан Янев определи в понеделник като спекулативни твърденията, че правителството търси начин за задължителна ваксинация: "Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения. Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям, това е въпрос на лично решение. С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи. Третият аргумент, който искам да изтъкна, относно вълната и мерките, е, че ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса. Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост ще вземем индивидуални мерки".

Спират събори, концерти, фестивали

На първо място Кунчев предлага да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

"Това е предпоставка както за масово заразяване на присъстващите поради високия контагиозен индекс на Делта варианта, така и за последващо вторично разпространение на инфекцията в различни населени места", посочва Кунчев.

Заведенията на закрито затварят или работят със сертификат

Кунчев предлага преустановяване работата на закрито на заведения за хранене. Допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Предлага се още преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина.

Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Заведенията в хотелите трябва да спрат посещенията за хора, които не са гости, а гостите си да изхранват основно по стаите. При невъзможност за рум сървиз заведенията им могат да работят, но при спазване на действащите ограничения и при не повече от 50% от капацитета на заведението.

Културните събития - при 50% капацитет и сертификати

Кунчев предлага преустановяване работата и на музеи, галерии и други културни събития (театри, кина и т.н.).

Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Моловете ще работят с 1 човек на 8 кв. м.

Кунчев предлага въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Фитнесите с намален капацитет и без групови посещения

Предлага се преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите.

Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Ограничения и за спортните събития

Кунчев прелага още преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се допуска само спрямо провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито се осъществява без публика.

Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

Конгресите на открито или със сертификати

Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция).

Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече т.нар. зелен (санитарен) паспорт (100 % от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Наличното вече официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Ситуацията

Предложенията на Кунчев идват на фона на 3500 души настанени в болниците, като по думите на Кунчев скоро те ще надхвърлят 4000-4500 души.

Той очаква в следващите дни нонозаразените да са в диапазона 1500-2500 души дневно.

В понеделник бяха регистрирани нови 451 случая на коронавирус при направени 7695 теста. Положителните проби са 5.9 процента от изследваните.

В София откритите случаи на инфекция са 66, следват Варна с 64 и Бургас с 36 новозаразени.

Още 82 пациенти с Covid-19 са приети в болница, така общият брой на хоспитализираните достигна 3451, от които 298 са в интензивни отделения.

Починали са 26 души, като излекувани са посочени 158.

2540 дози ваксина са поставени в неделя, общият им брой достига близо 2 милиона 289 хиляди.

Завършен ваксинационен цикъл имат почти 1 милион и 157 хиляди души.

Ресторантьорите заплашиха с нови протести при въвеждане на мерките

Междувременно туристическият и ресторантьорският бранш заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени предлаганите от главния здравен инспектор Ангел Кунчев ограничителни мерки.

Сдружението на заведенията във Варна обяви, че излизат в сряда на протест в 15 часа пред Фестивалния и конгресен център в града.

Това е частичен локдаун, мерките са противоконституционни, смята председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него около 700 - 800 хиляди души ще останат без работа при въвеждането на мерките.

Алибегов отбеляза, че нямат право да проверяват лични данни на хората.

"Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия сертификат, нямаме право да го искаме, дали е истински, не е ли истински, дали сте ваксинирани или не", заяви Алибегов.

Той каза, че доц. Кунчев се е съгласил, че мярката да се работи само с ваксинирани в заведенията на закрито е неприложима в България. Причината по думите на Алигбегов е, че към момента само 18 на сто от населението е ваксинирано, а от тях половината са хора над 70 години.

Общото събрание на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) създаде Кризисен щаб за оцеляване на туризма и одобри пълна стачна готовност, съобщиха от браншовата организация.

Задачата на щаба е да работи по пет кризисни въпроса. Единият е да не се ограничава работата и да не се затварят търговски обекти безпринципно и със заповеди от днес за утре.

При епидемиологична обстановка, която налага пълно или частично затваряне в регионален или национален мащаб, да се осигурят финансови обезпечения за фирмите и техните служители, предварително уточнени с бизнеса, а извършването на търговска дейност да не се обвързва със задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе с нормативен акт, посочват от БХРА.

Държавата да предвиди и обезщетения заради високата цена на тока за бизнеса, искат още от БХРА.

От асоциацията настояват да се приеме оставането на ДДС за заведенията за обществено хранене в размер на 9 на сто безсрочно.

Да се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години, а погасителният план да е според възможностите на обслужване на съответния туристически бизнес, искат още от БХРА.

Според организацията лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства трябва да са в размер на 1.5 - 2 на сто.

Настоява се при при преференциални условия да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора, както и да се направят достъпни кредитни програми за туризма.

Ричард Алибегов твърди, че в момента България е единствената страна в Европа, която не подпомага туристическия бизнес с нищо.

От бранша изразиха притеснение, че дори при евентуална актуализация на бюджета няма разписани мерки за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма предвидени пари за антикризисни мерки за затворени или ограничени бизнеси. Средства са заложени само за мярката "60/40", която е за заетите и действа, когато бизнесът работи.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Valpet
  #69
  Отговор на коментар #57

  "СДС ИЗТЕГЛЯ СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗМАМЕН ПРОТОКОЛ НА ПСР ТЕСТВАНЕ ЗА КОВИД НАМЕКВАЙКИ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ РАЗЛИКА МЕЖДУ КОВИД И ГРИП"Чудесна новина! Това би било краят на всички "ръстове" на положителни ПСР-тестове както сред живите така и сред починалите. Между другото,ново израелско проучване https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-27/previous-covid-prevents-delta-infection-better-than-pfizer-shotпоказва, че естественият имунитет (т.е. придобит от преболедуване) е по-добър срещу „Делта и следващите

 2. Mimich 06
  #68
  Отговор на коментар #35

  Ментално ,добре ли си?Струва ми се че имаш нужда от медицинска помощ, само ,че не знаеш точно каква.

 3. Mimich 06
  #67
  Отговор на коментар #13

  Тов няма никакво значение.И не е от сега , така е от самото начало.

 4. Мунчо Велики
  #66

  Отговор на коментар #56

  А бре, Мицо,
  що не вземеш да забъркаш на мъжо ти една манджа,
  та да не умре от глад, вместо от Covid,
  ами си седнала с математика да се занимаваш
  и акъли да даваш?

  Ако при 95% ваксинирани, 95% са болните,
  значи ефектът от ваксината е НУЛА.
  (това се учи в 5-ти клас)

  ИМА ОБАЧЕ И ДРУГО МНОГО ПО-ВАЖНО!

  Нали ни убеждаваха, че при 70-80% ваксинирани
  ще постигнем групов имунитет?!?

  Населението на Израел 8.8 милиона, тоест, съизмеримо с това на България.

  А сега погледни статистиката

 5. DG
  #65
  Отговор на коментар #35

  Я гледай, имаме и доносник.

 6. DG
  #64
  Отговор на коментар #60

  Ваксинирай се и/или носи, колкото си искаш маски, и си живей живота. Какво искаш от мен?

 7. .text
  #63
  Отговор на коментар #62

  Ей, престани с наглите лъжи! Прочети статистиките, бе! Спадали...

 8. IZV
  #62
  Отговор на коментар #60

  ти пък даде баш примера на тия които са най зле. при нас вече спадат броя новозаразени, процентът положителни също, ниска отминаващата 4та вълна. и то без мерки

 9. .text
  #61
  Отговор на коментар #57

  Лъжете другарю чайка! Директно лъжете. CDC нищо такова не твърди, ното намеква. CDC изтегля разрешението за конкретен PCR тест издадено по спешност и СЪВЕТВА лабораториите да преминат на някой от другите одобрени тестове, като с цел подобряване на ефективността препоръчва мултитестове - такива които могат да тестват за повече от едно заболяване --- като например едновременно за COVID и грип. В грипния сезон това пести доста време и пари.... Не е лошо да се попрочита какво се цитира, ама проблемът е че е на английски, а не на руски май....

 10. Sin
  #60

  Европа, Америка и Израел понеже са глупави се ваксинират и си живеят живота. Наш Ганьо: "Ти ли че ми кажеш на мене бе, я си знам най-добре." И България процъфтява.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.