Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Над 3000 заразени и 65 починали с Covid-19 за денонощие

Кунчев: Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да минем

Това е последният връх, който трябва да минем - в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви в събота главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод увеличаващата заболеваемост от коронавирус в страната. За последното денонощие бяха регистрирани над 3000 нови случая на заболяването, а положителните проби вече гонят 18%.

"Общо взето прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът Covid няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него", каза Кунчев

По думите му, в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса.

Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла.

По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията, Кунчев каза, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина.

"Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейността в болниците, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места - и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина", каза той.

Според него, характеристиките на вируса от октомври - ноември са се променили. Първо: той се предава по-лесно, второ: променена е клиничната картина.

"През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е Covid. Сега напротив, започва като типична хрема - запушен нос, гърло, кашлица, дразнене", заяви Кунчев.

Третото нещо е промяната във възрастовите групи - 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища.

По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш - ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило - но за съжаление, още не сме се справили с ковид.

Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия.

"Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий", уточни доц. Кунчев.

Според него, зараза влиза и от Занзибар, но не в големи размери, тъй като по принцип африканските страни не са водещи по заболеваемост. 

За последното денонощие беше регистриран нов ръст на заразените с коронавирус до 3004 души при направени 16 876 теста. Положителните проби са 17.8%. Това е сравнимо с нивата на заболеваемост от октомври и декември миналата година – преди и след пика, при който новозаразените достигаха 4000-5000 души.

Заради ръста в заболеваемостта и запълващия се болничен капацитет от понеделник в областите в червената зона, сред които е и София, се преустановява плановият прием.

Същевременно броят на хоспитализираните продължава да расте и вече е 5463 души. В интензивни отделения са 437 души.

Общо потвърдените случаи от началото на епидемията у нас са 258 385, а активните в момента са 35 896.

Починалите за последното денонощие са 65, с което общият им брой достигна 10 571.

Излекуваните за последното денонощие са 1280, а общо възстановените от вируса – 211 918 души.

За последните 24 часа са поставени 15 920 дози ваксина, с което общо поставените дози достигнаха 284464, а обхванатите с две дози са 49 938 души.  

Споделяне

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?