Кунчев: Върви се към постепенно разхлабване на мерките, не очакваме нов взрив

Положителните проби спаднаха до 6.5% от изследваните

Кунчев: Върви се към постепенно разхлабване на мерките, не очакваме нов взрив

Върви се към постепенно разхлабване на мерките, а трендът в развитието на епидемията у нас върви надолу. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в понеделник пред БНТ. По думите му до средата на януари ще се види резултатът от събиранията на хора по време на празниците.

Неговото впечатление като цяло обаче е, че е спазен един приличен режим на мерките и няма да има взривоподобно увеличаване на новите случаи. Кунчев коментира, че болниците сега работят много по-спокойно, а здравната система се е справила с натоварването. Той обаче отново заяви,че за да се види пълната картина трябва да мине цяла работна седмица,тъй като по празниците статистиката се изкривява.

Кунчев очаква тази година грипна епидемия или да няма или да бъде много отложена във времето. В понеделник бяха регистрирани нови 171 случая на Covid-19 за денонощието при направени 2660 теста, от които 1816 PCR теста и 844 бързи антигенни. Така делът на положителните проби е около 6.5%. В болница остават 4 689 души, като 453 са в интензивни отделения.

Излекуваните за последнното денонощие отново са много повече от новозаразените – 944, но реалната картина на заболеваемостта се очаква да се види след пълна работна седмица с работещи лаборатории и по-активно тестване.

От началото на епидемията са потвърдени общо 203 051 случая, като в момента активни са 72962. Излекуваните са общо 122411, а починалите – 7678, от които 34 души – през последното денонощие.

Ваксинираните остават 4 739, като в последните няколко дни имунизацията е спряла, но се очаква да бъде подновена с края на почивните дни и пристигането на нови дози ваксини.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?