Кунчев: Възможни са спецсекции за карантинирани на изборите

Кунчев: Възможни са спецсекции за карантинирани на изборите

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че е възможно на предстоящите парламентарни избори карантинираните да гласуват в секции, отворени специално за тях. Органите на реда пък щели да наблюдават процеса.

"Заболяването е толкова разпространено, че около нас носители на вируса има. Това, че контактен ще отиде да гласува, не представлява чак такъв проблем", каза Кунчев пред Нова тв.

Той подчерта, че нямал предвид полицаите да придружават поставените под карантина от домовете им до секциите. "Ние предварително имаме списъците на тези хора. Казва се в какъв период от време е логично те да гласуват и има човек в секцията, който да не допусне отклоняване, влизане в нормалните секции", добави Кунчев.

Според него подобен вариант е по-добър от този карантинираните да гласуват в подвижни урни, което било "доста сложно от логистична гледна точка". Какъв вариант за гласуване ще бъде предпочетен, обаче зависело от това колко ще са поставените под карантина, когато дойдат изборите.

Идеята, лансирана от Кунчев, обаче поставя нов въпрос – ще има ли хора, които да искат да са членове на комисиите в секциите за карантинирани.

От думите на Кунчев се разбра, че въпросът как ще гласуват карантинираните вече се обсъжда. Вече е имало разговори между здравните власти, ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев.

"Разбрахме се, че тази седмица ще съберем информация за страни, в които вече е имало избори", уточни той.

Попитан кога е по-добре да се проведат изборите – на 28 март или на 23 май, той отговори: "Разбира се, че от епидемиологична, чисто медицинска точка колкото по-късно, толкова по-добре (...) В края на май и заради повечето ваксинирани, и заради повечето преболедували, и най-вече заради климата, ще бъдат много по-малко случаите".  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?