Кунчев за празничното пазаруване: Ако продължи така, ще затворим и големите магазини

Ангел Кунчев, сн. БГНЕС

"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях". Така здравният инспектор Ангел Кунчев коментира видеоклиповете от социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

През последните дни в интернет се появиха много кадри на които ясно се вижда безконтролно струпване на големи групи от хора във веригата магазини "Джъмбо".

Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше и от коледния базар в градинката пред Народния театър в София. Положението беше сходно и в големите магазини за хранителни продукти, отбелязва бТВ.

"Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?", посочи Ангел Кунчев пред телевизията.

Той каза, че ако тези големи магазини се окажат огнища на Covid-19, те ще бъдат затворени. 

"Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", коментира Кунчев.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов каза, че във връзка съобщенията за нарушение на противоепидемичните мерки в големи търговски вериги се извършват проверки и в София са наложени 6 санкции на големи търговски обекти.

Лек спад на заболеваемостта

Главният държавен здравен инспектор заяви, че се наблюдава лек спад в заболеваемостта в страната и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят.

"В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект", коментира Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията. 

"Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим", каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. 

"Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?