Кунева: Без достъпа ни до Шенген е заплашена сигурността на ЕС

Призова да не се търсят конспирации в случая със застреляния мигрант и да не се насажда ксенофобия

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

Без достъп до шенгенските информационни системи, Българската гранична полиция не може да поверява лицата, които влизат в страната, дали са издирвани, нито да работи по системата "горещи следи", а това поставя на риск сигурността както на България, така и на целия Европейски съюз, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева пред БНР в неделя.

Тя допълни, че без яснота за Шенген, страната ни не знае и как ще участва в засилването на европейската гранична служба Фронтекс, която също е замислена да функционира през шенгенското законодателство.

Кунева обаче допълни, че никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия, а за целта страната ни трябва да се бори непрекъснато като поставя въпроса за приемането си в Шенгенското пространство на всички европейски съвети - на министрите на вътрешните работи, на европейските и външните работи и на срещите на върха.

Страната ни трябва да получи ясна пътна карта с дати кога точно може да очаква поетапното отпадане на границите, в момента сме в ситуация, която повече не може да се толерира, заяви вицепремиерът.

Тя определи като изключително сложна политическата ситуация в Европа - всяка една страна се бори с международните си задължения и с вътрешното мнение на ксенофобски и популистки партии. Въпреки това ние изпълняваме ангажиментите си, и европейските страни трябва да изпълнят ангажимента си към нас и да приемат България в Шенген, както това е разписано в договора ни, коментира Кунева.

Според нея, в трагичния инцидент със застреляния афганистански имигрант край Средец не може да се подцени нито един нюанс - нито уважението към гранична полиция, нито към човешкото измерение на мигрантската криза.

Един човешки живот е загубен и няма как да не реагираме, но когато се засягат институциите на българската държава, трябва да говорим с факти, заяви Кунева.

По думите ѝ и премиерът, и МВР са реагирали правилно в ситуацията, а напускането на заседанието на Съвета на Европа от премиера Бойко Биросов дало ясен външнополитически знак, че България не гледа с лека ръка на проблемите, които могат да възникнат в страната от мигрантската криза и че цени хуманитарния аспект, както и е знак към гранична полиция.

Кунева посочи, че в срещата си с Върховния комисариат по бежанците на ООН в петък е предала именно това сериозно отношение на България.

Тя призова да не се търсят конспиративни теории и да се ползва случаят за насаждане на ксенофобия. Всички знаем, че в Турция в момента има два милиона бежанци и тя е изключително надежден партньор, каза още Кунева.

Лидерът на БСП Михаил Миков обаче коментира в неделя, че управлението на ГЕРБ не се справя с бежанската криза и трафика на хора  Многократните призиви на БСП към парламент, правителство, президент за национална позиция по тези проблеми бяха посрещнати с отказ, заяви във Фейсбук лидерът на социалистите по повод 18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора.

Според Миков, при инцидента край Средец не е сработила интегрираната система за наблюдение на границата, след като се появи информация, че сметката за електричество не е била платена. 

"Ако имаше стабилна държава – нямаше да се стигне до ситуацията "54 срещу 3-ма“ на 30-40 км навътре в България, нямаше да са нарушени правилата на Шенген, за който сме "готови“?!“, написа председателят на БСП.

"Сега, всичко можете да кажете. Можете с "началниците“ да се оправдавате, да ги питате какво да се направи, да се прегръщате и снимате с тях, да си пишете писма… Може Европа да цитирате за "най-добре пазената граница“… Можете да обвините и международното положение, което ви се е "паднало“… Факт е обаче, че още нямаме национална позиция по бежанската криза, факт е също, че трафикът на хора през България продължава с пълна сила.  Факт е, че именно у нас се стигна до първи смъртоносен изстрел в напрегнатата обстановка на това мащабно преселение в земите на Стария континент", посочва още Миков.

"Не държави като нашата го предизвикаха, но почти сами трябва да се справят – факт! За съжаление, с това управление България не успява…“, констатира на финала лидерът на левицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?