Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кунева декларира твърда подкрепа за съдебната реформа и Христо Иванов

Даниел Вълчев не харесва реформата на Иванов и иронизира: Ще си направим харакири, ако правосъдният министър подаде оставка

3 коментара
Кунева декларира твърда подкрепа за съдебната реформа и Христо Иванов

Вицепремиерът по европейските въпроси и председател на ДБГ Меглена Кунева декларира твърда подкрепа за министъра на правосъдието Христо Иванов и предложената от него съдебната реформа. Изявлението ѝ, направено в неделя пред БНР, идва на фона на огромното напрежение в управляващото мнозинство заради отказа на участващите в него формации АБВ и Патриотичен фронт (ПФ) да подкрепят ключови текстове от конституционните промени и откритите атаки на члена на ДБГ Даниел Вълчев към Христо Иванов.

"Стоя много твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност. Правя всичко възможно, за да помогна на министър Христо Иванов да осъществи реформата и той да бъде човекът, който ще продължи стъпка по стъпка да прави необходимото, за да можем да имаме добра съдебна система. На министър Иванов трябва да му се помогне. Нападките срещу него не са свързани с "Движение България на гражданите“ (ДБГ), още по-малко с мен", декларира Кунева.

Така тя се опита да опровергае и неофициалните информации от последните седмици, че има претенции към поста на Христо Иванов. Твърди се, че другият, проявяващ подобни амбиции, е Даниел Вълчев.

Българската съдебна система има нужда от много сериозна реформа, която да повиши доверието в нея, каза Кунева: "Това означава правила, гарантиращи независимост и подбор на хора, които ще могат да бъдат проверявани и гледани "под лупа“, защото обществото иска да е сигурно, че там работят хора, които са безупречни. Това означава силен инспекторат, който да проверява корупционно поведение и конфликт на интереси".


Меглена Куннева коментира и подкрепата за промените в конституцията, свързани с работата на съдебната система: Четиринайсет от 15 души в правната комисия гласуваха за настоящия обхват от конституционни промени – това е т.нар. исторически компромис. Той е факт... Ако промените не минат, ще излезе, че сами сме си "стреляли в краката“.

Всъщност конституционната комисия отхвърли всички предложения на инициативата "Правосъдие за всеки", внесени от депутати от Реформаторския блок (РБ), свързани с въвеждане на по-голяма отчетност върху дейността на главния прокурор. Комисията, оглавявана от депутата от ГЕРБ Димитър Лазаров, освен това прекрои съотношението на квотите в бъдещите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) "по мярката" на главния прокурор, така че и занапред да може да държи под пълен контрол решенията на кадровия орган.

По този начин "историческият компромис" от лятото бе допълнително окастрен с цел реформата да придобие окончателно фасаден характер.

Предстои да се види как ще се развият събитията на 9 декември, когато парламентът трябва да гласува конституционния проект, приет на първо четене с внушително мнозинство от 184 гласа. Сега, когато промените ще се гласуват текст по текст, се формира отпор от про-прокурорска коалиция на ДПС, БСП, АБВ, ПФ и БДЦ, която настоява да се съхрани статуквото.

В събота премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че одобреният на първо четене проект е реформата, от която, по думите му, има нужда обществото и която иска Брюксел. В същото време нападна министъра на правосъдието Христо Иванов, че влизал във войни, вместо да търси съгласие.

"За нас не е без значение как се гледа на надеждността на българската съдебна система, защото това се отразява и върху доверието към страната", подчерта Меглена Кунева в неделя пред БНР. Според нея, достоверността на българската политическата воля за промяна в момента трябва да се докаже.

Няма силна антикорупционна политика без силна съдебна система и обратното


Относно спорния механизъм за назначаване на оглавяващия Бюрото по антикорупция в предлагания от Меглена Кунева проект за антикорупционен закон, тя обясни, че всички парламентарни групи са запознати с вариантите за избор на този пост. Един от тях е комисия от всички власти плюс президентската институция да прави предложението за назначаване.
Антикорупционното законодателство е изключително важно. "Забавихме се непростимо. Това е един от тежките икономически и политически проблеми в България... Ако този закон проработи, ще има много повече спокойствие в България. Приемането на закона е само първата крачка. За мен е неразбираемо как успяхме да се препънем точно на тази първа, съвсем скромна крачка, защото законът не излиза от очертанията на онова, което е познато в Европа", каза Кунева.

Не е възможно да имаме силна антикорупционна политика, ако нямаме силна съдебна система, както и обратното, подчерта тя. На форум във Виена предстои Меглена Кунева да подпише конвенция за борба с корупцията.

Ще си направим харакири, ако Христо Иванов бъде отстранен

В същото време Даниел Вълчев, който по-рано тази седмица успя да предизвика поредна интрига в РБ с публичните си коментари пред БНТ за искана от ДСБ смяна на министъра на образованието, както и с откровената си лъжа, че Министерството на правосъдието за една година не е внесло нито един законопроект, коментира саркастично пред Нова телевизия: В ДБГ ще си направим харакири, ако Христо Иванов бъде отстранен от правителството.

Коментарът му е по повод изказването на зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов през седмицата, че партията ще излезе в опозиция, ако Иванов бъде отстранен.

"Нормално е в един жив организъм да има 36-37 градуса температура, иначе ще замръзне", каза Даниел Вълчев и добави, че откакто Реформаторският блок е създаден, някой на шест месеца започвал да чете заупокойна молитва. "Разпад все пак не се случва. Резултатът ни на изборите е стабилен, даже малко нараства. Различията водят до изчистване на профила на една организация", каза Вълчев.


Според него през последните месеци се е създало впечатление, че когато мнението ти е различно от "правата вяра" за съдебната реформа, се казва, че той "или иска да стане министър, или е мръсник по душа, или че има много голям заговор". "Ако кажа, че вашето предаване не ми харесва, това какво ще означава, че искам да му стана продуцент ли. Искам да кажа, че този разговор започна да става малко религиозен. Човек не смее да каже нищо, че да не вземат да го анатемосат", добави Вълчев.


По думите му истината е, че промените в конституцията са твърди крехки и твърде малки, за да се направи нещо дълбоко, и това щяло да се види идната седмица при гласуването им в пленарната зала на Народното събрание на второ четене.

Вероятността за успех на реформата не е голяма, а и тази реформа не вършела работа


Даниел Вълчев напомни, че три пъти досега - през 2003, 2006 и 2007 г., са правени промени в основния закон с цел започването на съдебна реформа, но това така и не ставало. Затова трябва да се направят поправки в законодателството, макар на пръв поглед да изглеждало, че точно такава реформа се започвала от конституцията. "Когато влизаш с някакви предложения и нямаш предварително осигуреното конституционно мнозинство, защото то е по-тежко, вероятността да успееш не е голяма".

Даниел Вълчев се изказа критично и за конституционните промени, които лидерът на ДБГ и депутатите от партията подкрепят. Той посочи няколко ключови проблема, чието решаване не било свързано с промени в основния закон: "Имаме много на брой прокурори, най-много в света на глава на населението, а всъщност имаме един от най-високите проценти наказуемост, тоест, почти няма шанс да те оправдаят. А всъщност у хората има впечатлението за безнаказаност, точно по тези знакови дела. Как става тази работа? Имаме преструктурирана система за административпно правосъдие, а същевременно доста голям брой на безобразни административни актове, потвърдени от съда. Как става тази работа? Имаме и относително добра система за гражданско съдопроизводство, а в много случаи има користно разпределение на дела и така нататък. Така - кой от тези въпроси решава конституцията? Кажете ми кой и ще се извиня."

По адрес на правосъдния министър Вълчев коментира: "Според вас един единствен човек може да бъде гарант, така ли. Пророк ли има някакъв? Какво ме интересува какво ще се случи с Христо Иванов. България сигурно е имало 50 министъра на правосъдието по времето на третата българска държава. Какво значение има това? Какво се е случило с онези министри през 2003, 2006, 2007? Министрите идват и си отиват."

Според него заявката на ДСБ през Атанас Атанасов, че партията ще излезе в опозиция, ако Иванов бъде отстранен, не е сериозна и попита защо не я е дал лидерът Радан Кънев. "Атанасов каза такова нещо, за да може после другият - Радан Кънев, да може да вземе завоя след това".

"Моето лично мнение е такова, каквото е. Колкото и да ме натискат отляво, отдясно, аз не мога да си променя мнението. Ние сега като искаме по-дълбоки промени, защо не ги предложихме по-рано? Защо го направихме този исторически компромис? Трябва да попитате господин Кънев", заяви Вълчев.

Петър Москов: Няма предпоставка за оставка на нито един министър


Няма никаква предпоставка за оставка на нито един министър, извън жълто медийния дневен ред, заяви от своя страна зам.-председателят на ДСБ и здравен министър Петър Москов пред бТВ.


"В Блока има гражданска енергия и пет неуспели по един или друг начин партии - кой се е провалил повече, кой по-малко", каза Москов, вероятно имайки предвид, че Танев е част от Гражданския съвет на РБ. По думите му нито един министър на РБ не бива да бъде определян като квота на една или друга партия, но на практика това ставало, защото отношенията в Блока били такива.


По повод изказването на премиера Бойко Борисов по БНТ, че Христо Иванов влиза в прекалено много войни, Москов посочи, че целта е дестабилизация на правителството и невъзможност за приемането на промените в конституцията и съдебната реформа.

Поправките, наречени от Радан Кънев "исторически компромис", събраха 180 депутатски подписа, напомни Москов.


"Съдебната реформа и промените в основния закон не се правят "за" или "против" някой, колкото и важни да се виждат тези хора. Никога и по никакъв начин съдебната реформа не е била насочена към фигурата на главния прокурор", каза още Петър Москов.

Той коментира и изказването на бившия главен секретар на МВР от кабинета "Орешарски" Светослав Лазаров, че разговорът между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова приличал на реториката на зам.-председателя на ДСБ Атанас Атанасов.


"Не знам каква му е драмата на господина. За него да си отговаря който го е назначил", заяви Петър Москов и добави, че Лазаров е сменен от сегашното политическо мнозинство, което е заело мястото на изгонените с камъни предишни управляващи. "Нещо му бил нарушен трудовият стаж, заради това, че се е сменило политическото мнозинство", добави той.

Според него целта на изваждането на Лазаров на медийната сцена е пореден опит за разколебаване на мнозинството, обединило се около конституционните промени, които следващата седмица ще се гледат на второ четене в Народното събрание.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българофил
  #3

  На думи декларира подкрепа, но всъщност играе със задкулисието! Както винаги.. А и снимката по горе е много показателна!

 2. Васил Здравков
  #2

  Дискутираните промени в конституцията не са никаква съдебна реформа. Няма да привнесат нито повече справедливост, нито здрав разум, нито по-бързо производство. Тия ни мислят за канарчета.

 3. Stanimir Petrov
  #1

  Дори и Айнщайн да я направи реформата, докато управленският елит е съставен от дегенерати с криминален манталитет, нищо няма да се промени.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.