Кунева: ДПС да обясни какво от съдебната реформа не харесва

Според нея не е проблем ГЕРБ да е водеща при промените, но ще е лош знак отлагането им след местния вот

Меглена Кунева

ДПС публично да изясни кои точно от предложенията на Реформаторския блок за съдебната реформа не харесва, призова вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в интервю пред БНР в неделя. Тя заяви, че не вижда проблем управляващата партия да поеме водещата роля за прокарването на промените, но според нея е лош знак искането на лидера на ДПС Лютви Местна от предишния ден да се отложи гласуването на конституционните корекции за след местните избори през октомври.

В събота Местан заяви, че промените в съдебната власт не могат да се случат по модела на Реформаторския блок и призова Борисов да изземе инициативата. Той обвърза провеждането на реформата с местните избори и "реалната политическа подкрепа“ за политическите партии и изчисли, че конституционните промени трябвало да се случат в кратки срокове след вота наесен.

Правосъдният министър Христо Иванов обаче настоява реформата да бъде гласувана до лятното ваканция на депутатите, която започва в началото на август.

"Не знам какво точно предлага ДПС като сърцевина на съдебната реформа. Нека да се сравнят проектите, ако те искат активно да се включат. ГЕРБ да кажат коя е линията, по която няма да отстъпят", призова Кунева. Тя добави, че като цяло е останала с впечатлението, че партиите споделят предложената от правителството стратегия, но след това е настъпило разколебаване. Нека партиите кажат дали отхвърлят реформите по принцип, или отхвърлят промяна чрез конституцията, настоя вицепремиерът. 

Според нея, промените в Конституцията са необходими, за да няма възможност да се връща съдебната реформа назад, ако някой от следващите парламенти реши да върне Висшия съдебен съвет в еднокамерен. "Промените в основния закон се налагат, защото политическите партии нямат доверие по между си. Това е допълнителна гаранция, че партиите, гласували по един начин сега, няма да промени решението си после", посочи Кунева.

Според нея няма нищо лошо в това мандатоносителят – ГЕРБ, да има водеща, лидерската позиция по отношение на съдебната реформа.

"Отстрани изглежда, че това е просто реформата на Реформаторския блок. Да, тя е много важна за РБ, но това не значи, че съдебната реформа е само наша. Това е общо решение. Стратегията за съдебна реформа беше гласувана от парламента, т.е. усилията от страна на РБ това да бъде национална реформа, подкрепена от Народното събрание, е факт. Нека да се фокусираме върху това, което сме съгласни - че тази реформа трябва да я има", коментира тя.

Нека след като сме се разбрали за посоката на съдебната реформа, през гласуването на стратегията от Народното събрание, да не се връщаме назад и да си изпълняваме ангажиментите, призова вицепремиерът.

По думите ѝ, ако не се вземе възможно най-бързо решение, в страната ще има криза по отношение на съдебната система. "Три са факторите, които отблъскват и българските, и чуждите инвеститори - състоянието на съдебната система, корупцията и липсата на кадри. Трябва да решим тези въпроси, ако искаме работеща икономика",  заяви Кунева. Тя каза още, че ако трябва да се осъществи една истинска борба с корупцията, това може да стане само с работеща и справедлива съдебна система. Не бива никоя политическа сила да си затваря очите пред това, допълни Кунева.

Тя съобщи още, че в понеделник заминава с правосъдния министър Христо Иванов за Холандия, където ще говорят и за присъдиняването на България към Шенген. "България взима нелеки решения, включително и в икономически план - както за енергийната си политика, така и по-отношение на санкциите, защото е солидарен и отговорен партньор в съюза. И когато сме приветствани за тези си решения, трябва да има реципрочно отношение", смята Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България