Кунева: Европа разпознава усилията ни за членство в ЕС

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева заяви след срещата на българската делегация в Брюксел с новия председател на Европейския парламент Джозеф Борел, че са получени много силни политически сигнали във връзка с присъединяването на страната ни към Европейския съюз. В петък в столицата на Белгия се проведе срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС. Начело на българската делегация е премиерът Симеон Сакскобургготски.

"Усилията на България биват много добре разпознати навън. Няма никакви съмнения, че нашата страна е завоювала много голям авторитет", заяви Кунева за БНР.

За да могат нещата да бъдат стабилни, трябва най-напред да си свършим работата вкъщи. Това е направено и тези факти са били винаги потвърждавани през последната година, когато България вече започна да работи за датата за подписване на договора, изтъкна министърът.

Искането на София е още през пролетта на 2005 г. договорът за членството ни да бъде подписан. Подписването на договора обаче, по думите на Кунева не е самоцел.

"Трябва все повече да се концентрираме върху задълженията, които България има да изпълнява през 2005-2007 година. Колкото по-оперативни сме в една ратификационна процедура на договора, толкова повече време ще ни остане за концентриране в работа, и на парламента, и на правителството по конкретните ангажименти", посочи Кунева.

В последния доклад за напредъка на България отново бе подчертана необходимостта България да продължи съдебната реформа, за да се пребори с организираната престъпност и корупцията чрез ефективно правораздаване. След поредните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха разпределение правомощията в досъдебната фаза на разследване между следствие и дознатели, правителството започва да работи по концепция за изцяло нов НПК, който обаче едва ли ще бъде приет от това Народно събрание.

Областите, в които България има да изпълнява ангажименти, ще бъдат подложени на постоянно наблюдение, резултатът от което ще бъде в мониторинговия доклад през ноември догодина. От него ще зависи и дали ЕС няма да задейства предпазната клауза за отлагане на членството ни с една година.

Още от България