Кунева и Велчев с награда "Министър на годината"

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева и министърът на финансите Милен Велчев получиха наградата на електронното издание "Бизнесуърлд""Министър на годината".

Мотото на наградата е "Имиджът на България в световния бизнес" и министрите са били оценявани заради приноса си в това отношение, каза Росица Златанова, директор на "Бизнесуърлд", който се издава с помощта на Лондонската търговска камара.

Кунева и Велчев са получили равен брой гласове в анкетата на електронното издание, в която са участвали 3160 души. Според Златанова министрите са номинирани заради свои противоположни качества като министри. Велчев - за своя агресивен маркетинг, неотстъпчивост, строгост, дисциплина и воля, а Кунева - за дискретна дипломатичност, сдържаност, "висш пилотаж" в дипломацията и последователност.

Освен за качества, двамата са номинирани и за конкретни действия в своята област. Меглена Кунева е посочена заради успехът на преговорите, довел до споменаване на датата 2007 г. за присъединяване на България към Европейския съюз /ЕС/, за увеличаването на предприсъединителната помощ от ЕС и за признаването на България за страна с работеща пазарна икономика в годишния доклад на Европейската комисия.

Милен Велчев е номиниран заради неколкократното увеличение на кредитния рейтинг на страната, за въвеждането на нулева ставка за данък печалба в 107 общини и за успешния ход на преговори с МВФ.

Третият номиниран - министърът на земеделието Мехмед Дикме, събрал най-малко гласове в допитването, е номиниран за конкретни факти, а не за качества, както е изисквал регламентът на допитването.

23% от участниците в анкетата са ръководители на браншови камари и асоциации, 21% - чуждестранни представителства, 20% - ръководители на компании, ориентирани към износа, 19% - областни управители и 17 % - предприемачи.

Изданието връчи и награда "Посланик на годината", която бе получена от българският дипломат в САЩ Елена Поптодорова.

По БТА

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: