Кунева иска надпартиен консенсус за българското председателство на ЕС

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева иска Народното събрание да приеме декларация за надпартиен консенсус за работата на българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Тя обясни в парламента, че е предложила на всички парламентарни групи да работят много активно за подготовката на българското председателство.

Предложенията на България за приоритети при председателството са в четири области - работни места, растеж и конкурентоспособност; миграция и сигурност; ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата; ЕС на световната сцена.

Проучен е опитът на всички предишни председателства, изготвен е план за подготовка, който се изпълнява. Избрана е сградата, тече подготовка на проект за строително-ремонтни дейности.

Определен е първоначалният състав на екипа от около 900 души, започнали са вече пилотните обучения, уточни вицепремиерът.

Предстои в следващите месеци да се инвестира в подготовката на административния екип, стиковането на приоритетите и подготовката на календар на събитията.

Събитията в едно председателство, включително в страната домакин, са между 200 и 500, посочи Кунева.

Нашето председателство ще бъде базирано главно в Брюксел, но в България ще има събития, които ще направят страната ни позната и, надявам се, харесвана, каза тя.

Според първоначалните разчети българското председателство на Европейския съюз във втората половина на 2018 г. ще струва на страната най-малко 60 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България