Кунева избавила заместниците си от "интелектуален конфликт на интереси"

Просветният министър обвини бившето ръководство на ведомството в разпространяване на слухове

Кунева похвали новия си заместник Иван Димов, че биографията му е с размер на кратък роман, сн. БГНЕС

Разделяйки Оперативната програма от ръководството на средното образование и на висшето и науката, на практика избавям всеки от сегашните зам.-министри от потенциален “интелектуален конфликт на интереси“, а именно да слага повече тежест на един или друг ресор, защото разбира повече от него. Това коментира вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева във вторник при представянето на новоназчения си заместник с ресор “висше образование“ проф. Иван Димов.

Той бе назначен на мястото на подалия оставка преди две седмици Николай Денков, който напусна заради "съществени различия с приоритетите и стила на работа" на министър Кунева и след като тя му отне управлението на оперативната програма, назначавайки отделен заместник, отговарящ за нея - Красимир Киряков.

Кунева заяви, че с новото разпределение на ресорите в МОН отговарящ за финансовата част е човек, който разбира от финанси, а за висшето и средното образование има отделни заместници, за да не се наклоняват везните в една или друга посока.

По думите ѝ такава е практиката, възприета от Европейската комисия и повечето страни в Европа – не може тези, които правят политиката, да са същите, които следят и за разходването на средствата, защото така се получават изкривявания, заяви министърът.
Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ освен за наука е и за средно образование. Именно тази ѝ ос за съжаление е изключително забавена от предишния ресорен заместник-министър, твърди Кунева.

Тя припомни, че програмата “Твоят час“, която има за цел да финансира извънкласни дейности, няма да може да стартира през тази учебна година.

По думите ѝ разпространяването на слухове от страна на бившето ръководство не е продуктивно и не помага за дейността на програмата. Тя опроверга слуховете, че заради оттеглянето на проф. Денков Физическият факултет към Софийския университет няма да бъде финансиран по Оперативната програмата. Напротив, занапред програмата ще се управлява прозрачно и професионално, заяви тя.

Кунева съобщи още, че след обществено обсъждане ще се реши дали частни фирми да имат достъп до финансиране от фонд "Научни изследвания", каквато възможност е предвидена в последния проект за правилник на звеното.

След последния скандал с финансирането на научни проекти от 2012 година се обсъждаше възможност само университети и научни организации да имат достъп до финансирането, но контрааргументите са, че за приложни проекти, свързани със стопанска дейност, трябва да могат да кандидатстват и частни фирми. Самите университети получиха правото да разкриват собствени фирми за реализирането на научни проекти с последните промени в Закона за висшето образование.

Кунева похвали новия си заместник, че биографията му е с размер на кратък роман. Самият Димов заяви, че основните задачи, които му предстоят, са свързани с финализиране на Стратегията за научните изследвания, довършване на Национална пътна карта за научна инфраструктура и прилагане на промените в Закона за развитие на академичния състав, които в момента се обсъждат в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България