Кунева кани мислещите в сдружението си "България за гражданите"

Сред учредителите са лица от НДСВ и общественици

Кунева кани мислещите в сдружението си "България за гражданите"

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева учреди в неделя Гражданско сдружение "България на гражданите" и покани към него да се присъедини "всеки човек, който иска да мисли, който не го е страх да каже мнението си".

В настоящата политическа картина хората не се чувстват представени, аргументира създаването на сдружението останалата трета на президентските избори Кунева, но отново не даде отговор дали то ще прерасне в партия и дали тя се готви да участва в следващите парламентарни избори, след като получи сериозна подкрепа на вота този октомври.

 

Според Кунева основните предизвикателства пред България са икономическата криза, липсата на българска позиция за промените в ЕС, забавените реформи, както и корупцията. Тя коментира, че политиката на правителството в областта на вътрешната сигурност и правовия ред не се осъществява и обслужва единствено олигарси и монополи. Проблем, по думите ѝ, е защитата правата на човека и по-специално на студентите и майките.

 

"Нашата основна цел е да инициираме и активно да участваме в дебата за формулиране на национална кауза и национални приоритети. Избори заради самите избори и партия заради самата партия, като инженерство - не е по моя вкус", заяви Меглена Кунева. "А иначе демократичните партии в Народното събрание са повече от добре дошли да попитат, да кажат какво мислят по нашите предложения. Бих се радвала това да се случи. Ще пътуваме, ще правим клубове из страната, ще правим лекции, ще събираме хора, защото държава се прави с хора, добави тя.

 

"Сдружението се казва "България на гражданите". Когато минаха двата неуспешни референдума 2005 година в ЕС в много европейски страни и на общо европейско ниво се създаде "Европа на гражданите". Беше след криза. Аз мисля, че приликите между това къде се намира днес България и кризата, която имаше в публичния живот, и има все още в Европа, е много важна", обясни Кунева.

 

Сред учредителите на новото сдружение са политици и експерти, участвали в управлението на НДСВ и тройната колаиция - Даниел Вълчев, съветникът на бившия военен министър Николай Цонев - Калин Томов, заместничката на бившия министър Николай Василев Мария Дивизиева. Сред основателите са и Теодора Захариева от Българския пациентски форум, режисьорката Иглика Трифонова, блогърът Иван Стамболов, както и Стилиян Гроздев, Валерия Николова, Веселин Тодоров, и др.

 

Новосъздаденото сдружение бе коментирано от социолога Юрий Асланов като "банална технология, по която се върви".

 

"На два пъти виждахме как някой започва с отрицание на партиите и финишира като партия. По начало за мен е учудващо, че опитни политици, в това число и като г-жа Кунева, отделят партиите от гражданското общество. Ако искаме да се постигне нещо добро, ние трябва да направим всичко възможно, ако има някакъв проблем с партиите, а то има, да се мъчим да ги интегрираме в това общество, защото те са част от него. Така че този, който иска да направи гражданско сдружение в името на някаква благородна кауза, а утре се яви на избори - да не бърка понятията и направо и откровено да заяви "Аз правя партия”. В това няма нищо лошо и не бива да има нищо лошо в това", заяви Асланов, цитиран от БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?