Кунева: Не е опция да съм кандидат-президент

Претендентът на Реформаторите трябва да обединява с визия за бъдещето, смята лидерът на ДБГ

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

За мен това не е опция да съм част от кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок, аз ще продължа моите усилия като министър на образованието и науката, така че нека да бъда абсолютно ясна в това отношение. Това заяви лидерът на Движение "България на гражданите Меглена Кунева пред БНР в неделя. Тя декларира, че с всички сили ще подкрепи общата кандидатура на Реформаторския блок (РБ).

Според нея тази фигура трябва да може да обединява, да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. В тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще, каза още Кунева.

Тя не изключи нито една възможност за номинация и дори смята,че може да не е част от блока, но трябва да има "много голям национален престиж".

"Ако някой има нюанс, че няма да се стигне до обща кандидатура в мисленето, това са лични страхове, това не са страхове на целия Реформаторски блок. Ние не изключваме към момента нито една възможност... Не изключвам човек, който може да обединява и е от средите на блока, който е доказал, че може да обединява и е с достатъчно дълбоки традиции в десен център, в нашата страна, с опит, който може да представи пред нацията", коментира вицепремиерът и просветен министър..

По думите на Кунева на един конгрес трябва да бъдат решени много други въпроси освен този за лидера – как да се взимат решенията в блока, кои изискват нормално и кои 2/3 мнозинство, какви да са органите на РБ и тн. Тя посочи, че подготовката на подобен конгрес е изключително тежка задача, която не може да бъде осъществена в толкова кратки срокове преди края на юли.

Според лидера на ДБГ общото явяване на РБ на кандидат-президентските избори не може да буди спорове, защото още в учредително споразумение е разписано, че Блокът ще мине цял цикъл от избори заедно. Не виждам защо се разсейваме от нещо, което сме си обещали, сигурни сме, че ще го изпълним и нямаме съмнение, че трябва да се случи.
РБ е много повече от партиен проект, той е национален, каза Кунева.

На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан Кънев за кандидат, Кунева коментира, че всеки може да има лични желания, ако счита, че това е прилично.

Просветният министър коментира и катастрофалните резултати от матурите с думите, че те трябва да са сигнал за действие.

"Ако през 2009, 2013 или 2016г. имаме сигнал, че един випуск или един регион не са се представили добре, ние трябва да направим план как това да се промени – месец по месец, година по година", каза тя и допълни, че в момента в образователното министерство се изготвя именно такъв план на анализа на резултатите от матурите, който ще бъде представен през есента.

"Затова е важна стабилността на образованието. Една голяма част от нещата, които законът сега залага, ще бъдат видни след 10-12 години – затова освен с действия трябва да се въоръжим и с търпение. Резултатите няма да бъдат нито в моя мандат, нито на следващия министър", каза Кунева.

Вицепремиерът посочи, че в момента се провеждат три реформи – на училищното образование, на висшето, което да осигурява връзката с пазара на труда и на науката, която да създаде научни центрове, за да може блестящите български умове да се развиват в страната.
Образование и инфраструктура са формулата за успех на всяка държава. Всеки лев похарчен за образование е инвестиция, а не разход, обобщи Кунева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?