Кунева: Не трябва да даваме повод на ЕС да ни забави членството

България не трябва да дава и най-малкия повод за забавяне на преговорите с ЕС или да поражда съмнения за подготвеността ни за членството. Това заяви министърът по евроинтеграцията Меглена Кунева и се съгласи напълно с опасенията на еврокомисаря Гюнтер Ферхойген, че е възможно преговорите за бюджетната рамка за България да не бъдат завършени до края на лятото.

Преди ден Ферхойген заяви пред Би Би Си, че преговорите могат да се забавят, защото страните-членки все още не са отговорили на предложенията на Европейската комисия за нов бюджет на съюза за периода 2007 - 2013 година. В съответствие с тези предложения България и Румъния трябва да получат около 9 милиарда евро през първите три години от членството.

Приключването на преговорите с ЕС до края на мандата на тази Еврокомисия - тоест най-късно до септември т.г., е една от стратегическите цели на българското правителство. Освен притесненията, че ще се загуби време около сформирането на новата Еврокомисия, основният проблем е, че при този вариант България ще трябва да преговаря не със сегашните 15, а вече с 25 страни - членки, което със сигурност ще удължи процеса. При това става дума за най-тежките преговори, по финансовите глави.

Планът ни налага България да приключи преговорите с ЕС тази година и в началото на следващата да подпише договора за присъединяване, иначе поставяме пред опасност целия процес, отбеляза вчера главният преговарящ Кунева.

Днес тя добави, че заради тези опасности българската държава трябва да бъде много активна и да полага много усилия навън, за да успее да преодолее напълно разбираемата съпротива на страните-членки, включително и новите.

По повод притеснението на Ферхойген, че България и Румъния могат и да не влязат в ЕС през 2007, ако не извършат необходимите реформи в съдебната система, Кунева се съгласи с думите "Това, което казва комисарят Ферхойген, е вярно във всяка негова дума и сричка".

Тя обаче изтъкна, че тази реформа не може да се реализира само чрез усилията на правителството. "Необходими са усилия от страна на самата съдебна система. Аз вярвам в нашата съдебна система и тя може да се справи", каза Кунева и уточни, че именно това искат да видят европейските ни партньори.

Евроминистърът Кунева припомни, че през 2005 г. България трябва да реши чрез конституционни промени мястото на следствието и на развитието на досъдебната фаза.

Това, което се опита да направи правителството, беше да се реши въпросът с промени в Закона за съдебната власт, но опитът беше отхвърлен от Конституционния съд и затова идеята е за конституционни промени, отбеляза тя. Никой никога отвън не ни е казвал дали да ги направим с обикновено или с Велико народно събрание, това зависи от нашето интерпретиране на конституционните текстове, добави министър Кунева.

Споделяне

Още от България