Кунева обеща графа за похвали в ученическите бележници

Кунева и второкласникът Боян обсъждат да има графа за похвали в ученическия бележник.

Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева обеща да има графа за похвали в ученическите бележници, а не само за забележки. В четвъртък тя се срещна с второкласника Боян Ганев от столичното 51 СОУ, който преди дни написа отворено писмо до нея с искане в бележниците да има място и за похвали.

Според детето забележката е вид наказание и бележникът наред с оценките за успех служи за отбелязване единствено на лошите постъпки, а добрите прояви се игнорират, понеже за тях място не е предвидено. По този начин през учебната година се регистрират само лошите действия на учениците, а нерегистрирането на добрите води до тяхната бърза забрава.

“Когато те похвалят, ти порастват крила. Привърженик съм за поощряването на добрите постъпки и ще се боря срещу агресията в училище“, заяви при срещата си с осемгодишния Боян Кунева.

“Ще предложа на експертите промяна за следващата учебна година съдържанието на бележника да се промени“, каза тя. Според нея графата “забележки“ може да бъде заменена с по-неутралното “бележки“.

Според Боян Ганев ако системно се поощряват добрите постъпки, така както се наказват лошите, това би намалило агресията между учениците и посещението на училище би станало по-приятно за всички. По този начин и в масовия случай изреченото от учителя “Дай си бележника!” няма да звучи страшно.

“Една добра дума може да даде повече кураж на ученика, отколкото непрекъснатите критика и забележки“, каза Кунева. Боян ми помогна, защото се опитваме да променим подхода в образованието.

“Има два начина на мислене. Единият е оценка и строг контрол. Другият е от първи до четвърти клас да не се напрягат децата. Аз бих казала - окуражете ги и те ще извадят най-доброто от себе си. Гледната точка на Боян подкрепя второто и се надявам това да се сбъдне“, коментира Кунева.

Споделяне

Още от България