Кунева обеща партията й да напусне властта при слаб изборен резултат на Трайчо Трайков

СДС изрази безпокойство от процесите в управляващата коалиция и в РБ и припомни, че основният опонент е БСП

Меглена Кунева

"Движение България на гражданите“ (ДБГ), което е част от Реформаторския блок (РБ), ще напусне управлението, ако на предстоящите избори кандидат-президентската двойка на блока получи чувствително по-слаб резултат от резултата на Блока на последните два избора, защото това ще бъде знак на неодобрение. В този случай ДБГ веднага след изборите ще напусне управлението и ще изтегли своите представители в изпълнителната власт.

Това се посочва в декларация на партията, представена в понеделник на специална пресконференция от председателя на ДБГ Меглена Кунева.

Нейният заместник Димитър Танев припомни, че на парламентарните избори РБ е постигнал резултат 8,8 процента, а на местните - 200 хил. гласа. Чувствително по-слаб резултат би било 160 хил. гласа, обясни той и уточни, че 199 хил. не е значително по-слаб резултат.

Днешната декларация е първата официална реакция на партията след събитията от края на миналата седмица, когато лидерът на ДБГ заедно с лидерите на останалите партии от РБ, участващи в управлението, бяха публично и позорно унизени от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. На този фон декларацията изглежда като закъснял опит за съхраняване на остатъците от достойнство и компенсиране на имиджовите щети. Предназначението на твърде условната и хипотетична заплаха с напускане на правителството очевидно е да покаже, че за ДБГ присъствието във властта не е самоцел, която си струва всяка цена и всякакви компромиси.

Подобно уверение в специална позиция в неделя се опита да излъчи и друга партия от РБ – БЗНС.

Днес пък със свой глас в хора на партиите от Реформаторския блок, които останаха във властта през последната година, въпреки неслучващите се реформи, се включи и СДС. Партията изрази "безпокойството си от процесите, които протичат в управляващата коалиция и Реформаторския блок през последната седмица“ и припомни, че основният опонент остава БСП.

Предисторията

В петък Борисов отправи ултиматум към РБ: или да се държат като управляващи, или "довиждане". После той свика извънредно "оперативно" заседание на кабинета, на което е заявил пред министрите на РБ, че ако депутатите от Блока продължат да се държат като опозиция в парламента, ще преформатира правителството.

"Аз съм честен с вас, бъдете честни и вие. Има предел, за мен той настъпи. Или сме заедно, или всеки да си тръгва по пътя (…)", казал Борисов и започнал да се обръща поименно към всеки от четиримата министри на РБ: "Няма да допусна да се подигравате с мен и ГЕРБ. Лукарски, страх ли те е? Москов, пиле шарено ли съм? Кунева, да спра ли парите на учителите, че сме ги били дали предизборно?“

Както се очакваше, министрите от РБ са поддали на натиска. Вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева е декларирала пред премиера: "Имаме вашата подкрепа и постигаме с ваша помощ резултати. Аз не знам какво да кажа, ние се разбираме и подкрепяме. Трябва да намерим начин...Изборният кодекс е тежък, но ние от РБ имаме проблемна ситуация в парламента. Имаме си опозиция и не можем да се справим с колегите… Аз признавам, че не може да се разчита на целия РБ и признавам, че не можем да се справим".

Думи на разкаяние се чули и от министъра на отбраната Николай Ненчев, и от Божидар Лукарски.

Изтеклата от "оперативното“ заседание информация предизвика много негативни коментари и дори подигравки за поведението на представителите на РБ. Първа сред тях реагира БЗНС на военния министър Николай Ненчев, която в неделя заяви: "Манипулативният пиар в част от българските медии ни провокира да заявим, че за нас участието във властта никога не е самоцел“. "Няма да се примирим и позволим да ни унижават и да търгуват със свободата и достойнството ни“, заявиха земеделците-реформатори, без да е ясно от кого и какво и на кого се оплакват. Те освен това заплашиха да предложат на РБ, "при изчерпване на всички останали възможности“, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта.

В тази логика на поведение се вписва и днешната декларация на ДБГ.

ДБГ се надява на знак на подкрепа за участието във властта

По думите на Меглена Кунева от ДБГ ще приемат като знак на подкрепа за участието на блока в настоящето управление съизмерим или по-добър резултат на кандидат-президентската двойка от този на предходните два избора.

Кунева отбеляза, че в такъв случай ДБГ ще призове за подписване на Анекс към Коалиционното споразумение с ГЕРБ - да бъдат актуализирани общите ангажименти до края на мандата, да бъдат създадени работещи коалиционни формати, на които да се обсъждат основните политически въпроси и да бъде поет общ ангажимент за недвусмислена парламентарна подкрепа на решенията, приети в тези формати.

Кунева обясни, че тези решения са взети от ръководството на ДБГ и народните представители и са съгласувани с всички областни координатори на партията във връзка с дискусията за отношенията в управляващата коалиция и участието на РБ в управлението.

По думите на заместник-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски опитът на ГЕРБ да предизвикат парламентарна криза и евентуални предсрочни парламентарни избори ще остане тяхна отговорност. Той каза, че утре /18 октомври/ от 11.00 ч. ще има среща на ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт, за да обсъдят предстоящите промени в Изборния кодекс и да намерят "златното сечение", което би позволило на българите в чужбина да гласуват и не би допуснало повишаване на бариерата от четири процента.

В отговор на въпрос Зеленогорски каза, че се готвят за евентуални предсрочни парламентарни избори, но не е убеден, че ще може да се сформира дясноцентристко правителство. Той смята, че има вероятност БСП и ДПС да поемат управлението. Ако сега има правителствена криза, отговорността, за което е на ГЕРБ, кандидатът за президент на БСП ще спечели изборите, каза Зеленогорски.

СДС: Основният ни опонент е БСП

Съюзът на демократичните сили изразява безпокойството си от процесите, които протичат в управляващата коалиция и Реформаторския блок, през последната седмица, се казва в разпространена малко по-късно декларация на СДС.

Партията "за пореден път отстоява категоричната си позиция, че основният ни опонент на тези, както и на всички други избори е БСП, а сега наша главна задача е да работим така, че да не допуснем кандидатът на социалистите да стане президент“. Най-важната цел на всички партии в Реформаторския блок на този етап трябва да бъде - нашият кандидат Трайчо Трайков да отиде на балотаж, за да сме сигурни, че бъдещият президент на България ще бъде излъчен от управляващата коалиция, подчертават от СДС.

В документа се казва, че избраният президент бъде от управляващото мнозинство, това ще позволи продължаването на обещаните реформи, ще парира опитите на БСП да се домогва отново до властта и да доведе държавата до нова политическа и икономическа криза.

"Ние сме за продължаване на реформите в най-важните сектори, стоим твърдо зад евроатлантическите ценности, извоювани именно от СДС, след тоталитарния комунистически режим, и ще се противопоставим на опитите на наследниците на този режим да поставят под съмнение мястото на България в европейското семейство“, завършва декларацията..

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?