Кунева обвини партийните централи, че цензурират евросредствата

Кунева обвини партийните централи, че цензурират евросредствата

Наблюдаваме тотална некомпетентност в управлението на парите от европейските фондове и това е не защото администрацията не знае, а защото се цензурира от партийните централи, заяви лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева пред журналисти в Търговище.

 

Управляващите органи на оперативните програми са под цензурата на заместник-министри и партийни централи, които, ангажирани с поръчките на партиите си, стават все по-усърдни в лоялността си към тях, вместо към програмите, смята бившият български еврокомисар. Според нея партийните централи трябва да спрат да плячкосват европейските фондове, защото новата марка на България е хаосът и корупцията в европарите. Зам.-министри от партиите притискат администрацията, делят общините и агенциите на "наши и ваши", раздават европейски проекти на обръчите от фирми, каза Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

 

Според нея, резултатът от всичко това е липсата на партньорско споразумение с Европейската комисия за рамката на новия оперативен период 2014–2020 г. четиридесет дни преди началото на новия програмен период на еврофондовете.

 

Тя остро разкритикува, че управляващите крият кореспонденция с ЕК по следващия оперативен период и че писма излизат публично ежедневно след скандали. Не могат да управляват подарени пари, получени през солидарност от ЕС, какво остава да привличат пари, допълни още лидерът на ДБГ.

 

Неслучайно призовах премиера да се ангажира лично с еврофондовете, каза още тя, и коментира, че колкото и Борисов да го повтаря след нея всеки ден, и да се приписва програмата на ДБГ от кого ли не, нито БСП, нито ГЕРБ, за разлика от "България на гражданите", имат визия как да излезе страната от този батак. Ясно е, че премиерът не може да се ангажира с еврофондовете, защото не може да се дефинира - не знае кого да слуша: БСП, с чиито мандат управлява, ДПС или "Атака", която също иска поле за изява, коментира Кунева.

 

Има кредитна линия отворена за политическия проект на Николай Бареков, смята лидерът на ДБГ. Според нея Станишев прави "мила услуга" на Бареков , рекламирайки проекта му. Искрено съжалявам за лидера на европейските социалисти, допълни Кунева. По думите ѝ избирателите на БСП са засрамени от Станишев, който си взе политик с дясно минало като г-н Орешарски за премиер, г-жа Бобева – от кабинета "Софиянски", г-н Йовчев – от кабинета "Борисов". Защо пък да не вземе кредитна линия за влияние като проекта "Бареков" – без отговорност, без политики и без ясно финансиране, попита Кунева и определи това като шокиращо за лидер на европейска партия.

 

В Търговище тя заяви, че за развитието на страната в своята политика ДБГ ще залага на "стари идеи, които обаче работят навсякъде в Европа". Кунева посочи, че ще работят за промяна в съдебната система; за премахване на постовете "заместник-министър" и на партийното кадруване в администрацията.

 

Обмислена данъчна политика, пътища, инвестиции, визия за региона и ресурсите му, предсказуема бизнес-среда – това липсва на сегашните управляващи и "България на гражданите" има тази експертиза тук, коментира още Меглена Кунева. Тя каза, че разбиването на монопола на ДПС е процес и хората вече виждат, че могат да се представляват в политическото пространство и от партия без етнически привкус.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?