Кунева обвини Шенген за регреса на България през последното десетилетие

Вицепремиерът поиска Европа да покаже доверие към страната

Кунева обвини Шенген за регреса на България през последното десетилетие

Вицепремиерът Меглена Кунева настоя европейските партньори да покажат своето доверие към България и да я приемат в Шенген. Според нея липсата на перспектива за приемане в Шенгенското пространство има връзка с регреса на страната ни от 2005 година досега.

"Ние сме добър партньор. Доскоро финансовата ни дисциплина беше перфектна. Партньорите казват, че има доверие в нас. Когато обаче стане въпрос за Шенген, отговорът е, че няма пълно доверие. Шенген ще промени отношението към България – време е Европа да изрази доверието си към България", каза Кунева в събота пред бТВ.

Вицепремиерът обясни, че неприемането на страната в Шенген е един от симптомите за регрес в българската политика от подписването на Договора за членство в ЕС през 2005 година досега. Другият е липсата на план за членството на България в еврозоната.

"След 2007 година България застина – нито влезе в Шенген, нито направи план за влизане в еврозоната", каза Кунева и похвали финансовия министър Владислав Горанов за амбициите му за членство във валутния съюз.

"След 8 години и 14 доклада най-трудно е да повярваш, че може следващият път да го направиш различно. Когато подписвахме договора през 2005 година, имахме по-положителни доклади, което означава, че има регрес в някои области. Въпросът е кой колко енергия може да вложи в този процес, но не бива да се отчайваме. Трябва да съберем сили и да направим това най-трудно упражнение", препоръча Кунева.

В последния доклад на Европейската комисия ясно се казва, че политиците в София трябва да променят мисленето си и да постигнат консенсус за извършването на необходимите реформи в сферата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Меглена Кунева отхвърли призива на главния прокурор Сотир Цацаров политиците да се въздържат от коментари относно критиките на Брюксел срещу магистратите. Според нея "всеки трябва да поеме отговорността си".

"Нека да отделим една отговорност от друга. Когато става дума за съдебна власт, трябва да обясним кой е по-виновен – който оказва натиск или който позволява оказването на такъв натиск. Нека някой политик или магистрат да каже дали е получил обаждане от мен – аз поемам собствената си отговорност. Не би ми минало през ум – дълбоко презирам подобни неща. Аз искам да видя друга и по-добра държава", коментира Меглена Кунева.

Тя се въздържа от коментар на назначението на Яне Янев като съветник на премиера Бойко Борисов в сферата на борбата с корупцията.

"Не мога да отговоря на въпроса каква ще бъде неговата добавена стойност. Премиерът има право да назначи за свой, подчертавам свой, съветник, когото поиска ", заяви Кунева.

Споделяне

Още от Европа