Кунева определи Цеко Минев като “бизнесмен” и не пожела да назове олигарх

България на гражданите си избра и тяснопартийно ръководство

Йонко Грозев, Калин Томов и Людмила Елкова са тримата заместници на Меглена Кунева.

Трима секретари, които ще играят ролята на заместници на Меглена Кунева, избра в сряда на първото си заседание Националният съвет на партия “Движение България на гражданите”.

 

Това са юристът Йонко Грозев, финансовият експерт, която бе и част от проекта на Татяна Дончева “Движение 21”, Людмила Елкова и специалистът по европейска интеграция Калин Томов. Томов, който бе "съветник по прозрачността" на бившия военен министър Николай Цонев, ще отговаря за организационната дейност на движението, структурите по места и ръководство на офиса, а Йонко Грозев – за връзките с неправителствения сектор и международните организации. Третият секретар Людмила Елкова е с ресор координиране на политиките, в който се включват дейностите, свързани с подготовка на управленска програма. За председател на Контролния съвет бе избран проф. Камен Велев.

 

Междувременно Елкова не отговори на въпроса дали формално е напуснала Движение 21. Но пък обясни, че никога не е имала леви партийни пристрастия. По думите ѝ движението на Татяна Дончева е гражданско и не е било ляво. “То не просъществува, вероятно за това имам вина и аз, защото първо бях в чужбина, а после в майчинство”, обясни Елкова.

 

След представянето на заместниците си, лидерът на новата партия “България на гражданите” направи коментар по актуални политически теми. Според нея протестите на Орлов мост се оказа, че не са за Закона за горите, а срещу начина на приемането му. Меглена Кунева, която е преподавала екологично право, отказа да вземе становище по Закона за горите. Тя отказа да коментира нормативния акт и като политик с мотива, че все още партията ѝ не е правила подобен анализ.

 

На въпрос кои са олигарсите и дали собственикът на “Витоша ски” Цеко Минев е олигарх, бившият еврокомисар също избегна конкретиката. Тя поиска журналистическо тълкувание на думата и след като не го получи, ловко смени темата в посока държавата и има ли двоен стандарт спрямо “бизнесмени”. Преди ден самият Цеко Минев предложи в Закона за горите да се запише “Забранено за олигарси, и Цеко Минев”.

 

Кунева не пожела да назове името на нито един олигарх, въпреки че няколко пъти декларира пред симпатизантите си, че няма да разчита на подкрепа от олигарси.

 

По време на пресконференцията лидерът на Движение България на гражданите препотвърди мнението си, че трябва да се направи референдум като цяло за ядрената енергетика, а не конкретно за АЕЦ “Белене”. Именно въпросите за решението на правителството да се откаже от проекта и последващата инициатива за референдум от страна на БСП провокираха Меглена Кунева да възкликне в стилистиката на вътрешния министър Цветанов: “Къде бяхте с тези въпроси преди присъединяването ни към ЕС?”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?