Кунева: От ГЕРБ зависи дали ще има готов на реформи кабинет

Меглена Кунева, сн. БГНЕС

Дали ще се състави правителство, готово на реформи, и как ще продължат преговорите, зависи от мандатоносителя, заяви в неделя пред бТВ лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева по повод перспективите за съставяне на коалиционен кабинет, след като ГЕРБ и реформаторският блок засега се разминават в разговорите за общ кабинет.

Според Кунева подновяването на преговорите между двете политически сили ще зависи от това дали членовете и ръководството на ГЕРБ приемат приоритета на Реформаторския блок (РБ) за незабавна и категорична съдебна реформа. Именно това искане на Реформаторите бе определено от Цецка Цачева като "извиване на пръсти" след неуспешните преговори между двете политически формации миналата сряда.

По този повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита "Каква реформа в съдебната система искат реформаторите – от времето на Костов или от времето на Иван Григоров?“, на който сега Кунева отвърна, че нито едната от двете. "Те са направили неща, които са считали за необходими тогава. Искаме такава реформа, която да направи така, че всеки човек и всеки бизнес да се чувства нормално и спокойно в България", заяви лидерът на ДБГ. "Тоест аз искам правосъдие и икономика да могат да вървят заедно, защото няма друг начин да се създадат работни места и сигурност в страната. Искам реформа, която да направи така, че механизмът за наблюдение на страната да падне. Искам реформа, която да направи така, че "Шенген“ да може да се случи не само технически", допълни тя.

По думите ѝ, хората са абсолютно наясно, че правителство трябва да има и то трябва да издържи пълен мандат, защото иначе няма как страната ни да излъчи стабилност, важна за привличането и задържането на инвеститорите у нас.

Кунева коментира, че  коалицията е стабилна и вече е сформирала единната си парламентарна група, чието първо заседание беше в петък. Тогава беше изготвен и официален документ, който ще бъде представен на ГЕРБ – информация за коалиционното споразумение на блока, разясняващ начина на представителство в коалицията. "Прилича на договора за ЕС, в който една държава се представлява от няколко подписа - нищо необичайно няма в това и трябва и у нас да се свиква, че не само от монолитни партии може да се прави политика“, добави Кунева.

Тя все пак призна, че "ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок". "Не говоря за лидерите, говоря за членовете и симпатизантите, защото ние отразяваме тяхното мнение. Аз абсолютно си давам сметка за това", допълни Кунева.

Приключила е онлайн частта на вътрешния референдум на ДБГ за коалиционно управление с ГЕРБ и идната седмица продължава физическото гласуване на членовете на партията, каза още нейният лидер. Тя обеща да запознае лидерите на РБ с резултата до момента, от който ставало ясно, че членовете на партията ѝ искат стабилност и предсказуемост на управлението.

Попитана за евентуално коалиционно споразумение за правителство Кунева каза, че то изисква много конкретни ангажименти. "Аз ще настоявам да има раздел "Правосъдие и икономика", който да включва и назначения, обществени поръчки, инфраструктурни проекти, които се изграждат с европейски средства, усвояване на еврофондовете", заяви тя.

Във вторник представителите на ДБГ Димитър Танев, Бисер Манолов и Найден Зеленогорски ще участват в среща с финансовия министър, за да се запознаят с предложението на служебния кабинет за актуализация на бюджета, информира още Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?