Кунева отрече, че военните се включват в охраната на границата

Атанас Мерджанов от БСП смята, че ще настъпи хаос при смесване на армия и полиция на граничната бразда

Министрите Веселин Вучков, Меглена Кунева и Николай Ненчев дават брифинг след оперативно заседание на МС на 30 декември. Сн. БГНЕС

Проблемът с бежанците и засилването на охраната по турската граница ще е първата тема, с която ще се занимаят министри в първия работен ден на новата година, съобщи вицепремиерът Меглена Кунева в неделя пред БНР. Към момента не е ясно как военните ще бъдат ангажирани с граничната охрана, за която отговаря МВР, но на 30 декември след заседание при премиера Кунева съобщи, че от март военните ще поемат транспортирането на патрулите и ще се включат в съвместни патрули.

Тази, както и други мерки, бяха обсъдени спешно при премиера Бойко Борисов след трагичния инцидент край село Горно Ябълково, при който загина граничен полицай, а 14 негови колеги оцеляха по чудо. Като причина за инцидента бе посочена липсата на професионална техника и амортизираните камиони, с които МВР разполага.

"Министерство на отбраната не охранява границата, няма как това да се случи", е мнението, което Кунева защити към днешна дата и даде да се разбере, че на МО може да се разчита за предоставяне на бивши казарми, които да бъдат преустроени за настаняване на бежанци.

Заместник-председателят на БСП Атанас Мерджанов, който в предишния парламент оглавяваше вътрешната комисия, предупреди, че ще настъпи хаос, ако и МО бъде включено в граничната охрана. Според него МВР трябва да бъде подпомогнато финансово за назначаването на още хора по границата, а не да се смесват функциите на военните и полицаите.

"Мен ме притеснява липсата на единно мнение за това кой ще охранява границата. От една страна беше казано, че армията няма право и няма място в охраната на границата, сега изведнъж от няколко дни виждаме как и армията ще бъде стоварена на границата. Мисля си, че ще бъдат достатъчно сериозно объркани функциите. Мисля, че се очертава една доста сериозна заплаха, ако в близките дни не се постави ред във взаимодействието, и взаимоотношенията на тези институции. В крайна сметка, кой ще отговаря за тези процеси – министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната или вицепремиерът Меглена Кунева? Според мен смесването на двата типа елементи от въоръжените сили по-скоро ще доведе до хаос", коментира Мерджанов в неделя пред БНР.

Кунева, в чийто вицепремиерски ресор влизат силовите ведомства, каза, че в понеделник ще се срещне с министрите на вътрешните работи и на отбраната, както и с регионалния министър, "за да обмислим как да направим така, че да увеличим ефекта от усилията на всеки един от тях когато става сума за охрана на границата, центровете за бежанци, сигурността на границата, за да не минават нелегално хора през нея".

Според вицепремиера военните няма как да бъдат ангажирани в охраната на браздата: "Искри не могат да прехвърчат. Можем да подобрим координацията си, което правим, можем да разчитаме на помощ един на друг", каза Кунева. По думите ѝ ще се включи и министерството на земеделието "заради горските участъци, където могат да бъдат подобрени пътните условия".

"Между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната няма стена, всички служим на една държава. Разбира се, има ограничения в работата на едното и на другото. Министерство на отбраната не охранява границата, няма как това да се случи, но примерно с места, които мога да се преустроят, за да пребивават бежанците, може да се разчита. Аз напълно разбирам притесненията на министъра на вътрешните работи, защото когато през 2013 г. се стовари бежанската вълна, нямаше планиране в България и оттогава непрекъснато на МВР се увеличава натоварването, хората работят при много тежки условия и освен това се командироват хора от вътрешността на страната", обясни Кунева.

След заседанието при премиера на 30 декември вътрешният министър Веселин Вучков каза, че от 1 март Министерството на отбраната ще поеме транспортирането на патрулите с по-сигурни машини и специални водачи. Той изрази надежда, че военните ще се включат и в съвместни патрули. Министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че МО ще окаже помощ, но все още се обсъжда колко служители ще участват.

Предстои да се разбере дали правителството ще инициира законодателни промени, за които се заговори неофициално преди седмица, разрешаващи включването на армията в охраната на границата при кризисни ситуации.

Другият проблем е какъв финансов ресурс ще е необходим за всички мерки, набелязани от кабинета.

Вътрешният министър настоява за допълнителното назначаване на 700 души на временни щатове към Гранична полиция, както и изграждането на 131 км ограда по южната граница и на 110 километра пътища успоредно на браздата и подстъпите към нея. Вучков обяви, че започва поетапно отзоваване на командированите по границата полицаи, тъй като условията, в които работят, поставят в риск живота им ежедневно.

Идеята е бройката на новонаетите да бъде попълнена от бивши гранични полицаи, които са работили в тези райони, но са били съкратени. Според източници от МВР предимството им е, че няма да имат нужда от допълнително обучение, за разлика от сегашните полицаи, командировани от вътрешността на страната, които не можели да се оправят в новата ситуация и колегите им по границата трябвало да пазят и тях.

Според Вучков назначаването на 500 униформени на трудов договор към "Гранична полиция” и още 200, назначени като държавни служители, ще струва на държавата около 9 млн. лева годишно, които щели да са в пъти по-малко от сегашната издръжка на командированите по границата.

Вицепремиерът Кунева коментира в неделя и смяната на Николай Чирпалиев като шеф на агенцията за бежанците. По думите ѝ това не "не е въпрос на наказание". "Това не е експертна позиция и тя върви заедно с това, което е обща атмосфера, екипна работа на целия кабинет", обясни тя.

"Това означава, че ние ще търсим друга динамика в развитието на тази толкова важна тема, ще направим необходимия подбор, за да засилим повече интеграционната част на проблема с бежанците, ще направим много по-динамични връзките с Европейската комисия, за да можем да разчитаме на помощ от страна на Европейския фонд за бежанците. Точно за това е срещата в понеделник, има необходимост от много по-висок професионализъм, от много по-добро взаимодействие и с останалите европейски страни и с техните служби, това са неща, които аз искам да видя променени в агенцията за бежанците", каза Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България