Кунева: Подкрепата за САЩ ще забави преговорите ни с ЕС

Евентуална подкрепа от България на втора резолюция на Съвета за сигурност за Ирак може да забави преговорите с Европейския съюз, заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунев в предаването "В десетката" по bTV.

На въпрос има ли опасност, ако на България се наложи да заеме страна в Съвета за сигурност към ООН и да подкрепи категорично резолюция, която би развързала ръцете на САЩ и техните съюзници за война в Ирак, това да навреди на преговорната позиция на България с ЕС, Кунева отговори, че при всички случаи има опасност това да забави преговорния процес.

В петък при завръщането си от Гърция тя изтъкна като причина за забавянето на преговорите фокусирането на Европейския съюз в проблема с Ирак, вследствие на което процесът на разширяването вече не е акцент.

"Не би трябвало двустранните политически отношения да се отразяват върху този процес, но е напълно възможно, защото целият процес на интеграция преминава и през двустранните отношения. Колкото и това да изглежда абстрактно това, действително е така и с всяка изминала преговорна позиция все по-силно се усеща", каза днес Меглена Кунева.

Тя обаче не очаква проблеми с по-дългосрочен ефект. "Възможно е нещата да бъдат забавени, но накрая ще завършат добре. Европа ще се убеди и ще се примири с различието, ще го разбере по-добре и ще успее да го употреби, така че да бъде най-накрая добре за всички", каза Меглена Кунева.

Според нея България трябва да търси това, което може да обедини европейските страни при евентуална нова резолюция за Ирак.

По думите ѝ едно различно гласуване на европейските страни ще постави в изключително затруднено положение самите тях. "Аз не мисля, че има печеливш ход извън този европейските страни да обединят своето мнение. В противен случай, независимо къде ще стои България, това просто е лошо за целия Европейски съюз", допълни Кунева.

На въпрос как ще коментира тезата на западни информационни агенции, че руският президент Владимир Путин, който е на посещение у нас, ще оказва натиск върху България за по-балансирана позиция - по-близка до тази на Русия и на Франция, по кризата с Ирак, Кунева отговори: "Не мисля, че натиск е думата, която аз специално бих приела и която бих подкрепила." Страната ни трябва да прецени внимателно своите интереси, стабилността и дългосрочността им. В този смисъл и двете неща са еднакво важни - и членството на България в НАТО, и членството на България в Европейския съюз, каза Кунева.

По думите ѝ процесът на реформите, който се извършва в България от години, е белязан и от двете цели, но много по-дълбоко от европейската интеграция, която означава дълбока реформа на държавата.

"Не мисля, че с натиск може да се реши каквото и да било в тази ситуация и България не бива да бъде поставяна в ситуация да избира между приятели", допълни Меглена Кунева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?