Кунева поиска от бъдещия премиер оценка на състоянието на държавата

Меглена Кунева, Сн: БГНЕС

”Искаме да променим начина на функциониране на властта у нас – тя да бъде много по-отворена към всички организации на гражданското общество и политическите сили", обяви Орешарски в понеделник по време на работна си среща с останалото извън парламента "Движение България за гражданите" на Меглена Кунева.

Тема на разговора бяха аспектите от програмните приоритети за управленския мандат 2013 – 2017 година.

”Диалогът (с партиите и гражданските организации) ще е тежък от гледна точка на различни мнения. Но това е пътят, за да прекъснем четиригодишните цикли, в които се развива нашата страна в последните години и почваме като че ли наново на всеки четири години", каза още Орешарски.

Той заяви, че засега са изведени краткосрочни, ”стабилизиращи мерки”, които могат да бъдат реализирани до края на тази година. Останалите важни задачи остават за следващия бюджетен период.

”Виждаме няколко ключови приоритета за следващия мандат - възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост”, каза Орешарски.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни от своя страна, че управлението на Бойко Борисов е заложило редица капани. Със същата стилистика преди четири години вече бившият министър-председател Бойко Борисов се оплакваше от капаните на тройната коалиция.

”Не може човек да управлява, оправдавайки се четири години. Когато поискахте да влезете във властта, вие, г-н Станишев, имахте представа от състоянието на държавата, тъй като не веднъж сте го казвали от парламентарната трибуна. Не е ясно защо човек изобщо кандидатства за властта, ако четири години ще обяснява какво не е наред”, каза Кунева в отговор на Станишев.

Кунева каза още, че нейната формация ще бъде "демократична опозиция". Тя призова бъдещия премиер първо да каже какво е състоянието на държавата, да се направи преглед на спазването на правата на човека в България и да се разкрие икономическия натиск над медиите.

"Ние ще бъдем ваша демократична опозиция. Бихме оценили конкретни мерки за стимулиране на производството и увеличаване на заетостта. Вижте какво става с банката за развитие, вижте на кого и какви кредити са раздавани. Направете така, че партиите да излезнат, да не звънят по телефоните, когато става въпрос за обществени поръчки", каза Кунева.

По-късно на срещата си с "Глас народен“ бъдещият премиер обяви, че образованието трябва да се приближи до практиката. "Ние трябва да започнем от първи клас, дори от детската градина, и да променим целия учебен процес“, заяви той.

По негови думи обаче това трябва да стане с подходящи кадри, а не с ежегодно сменяне на учебниците. "Аз имам обща визия и ще искам от образователното министерство да се обърнат към потребностите на обучаваните, така и към обучаващите“, заяви Орешарски.

След като и лидерът на БСП Станишев увери, че образованието ще бъде приоритетно за следващото правителство, той за пореден път засегна темата с еднократната помощ на семействата, особено на първокласниците, за да могат те да започнат пътя си в училище по един достоен начин. По думите му цялостна реформа ще може да се прави от следващата година и всичко това трябва да се прави при широк диалог.

Той сложи акцент върху промяната на финансиране на училищата и да се намери баланс между отпускането на средства за по-малките и по-големи училища. Станишев подчерта, че приоритет за левицата ще бъде публичното образованието и отново се обяви против бюджетното финансиране на частните образователни институции.

На срещата си с ВМРО бъдещите управляващи пък засегнаха темата за българите в чужбина и се ангажираха с обещание за "активна работа по тази тема“.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?