Кунева поиска от ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят, че са купували гласове

Кунева поиска от ГЕРБ, БСП и ДПС да си признаят, че са купували гласове

Управляващата партия ГЕРБ, както и опозиционните БСП и ДПС да признаят, че на минали избори са използвали неприемливи практики като контролиран вот - купуване на гласове и фалшифициране на изборни книжа. За това настоя в декларация в Националният съвет на Движение "България за гражданите" (ДБГ).

Такова условие поставиха от партията на Меглена Кунева във вторник, за да участва Движението в разговори с трите политически сили за гарантиране честността на предстоящите избори.

Освен да признаят, че са използвали нечестните практики, партиите трябва да се извинят на избирателите.

ДПС отказаха да коментират искането, а социалистите призоваха Меглена Кунева да си спомни листата на коя партия е водила на предишни избори.

Задочният спор започна след като Движение "България за гражданите" разказаха, че през изминалата седмица БСП са отправили апел към тях за общи усилия за гарантиране на честността на предстоящите избори. Даниел Вълчев от ДБГ обясни, че има няколко условия, които ГЕРБ, ДПС и социалистите трябва да изпълнят, за да се включат в консултациите.

Освен извинението на избирателите и признанието за порочни изборни практики, партията на Кунева поиска Народното събрание да приеме закон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, с който да намалят наполовина субсидиите на политическите партии, а надзетите от началото на мандата средства да бъдат върнато доброволно в бюджета. "За справка - те са малко над 40 милиона за трите партии", заяви Вълчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България