Кунева: Политическа декларация за съдебната реформа ще успокои Европа

На 17 декември, на срещата на върха в Брюксел, България ще получи точната дата за подписването на договора за присъединяването си към Европа. Сезонът се стесни съвсем - през пролетта на 2005 г., каза министъръ на европейската интеграция Меглена Кунева пред БНР. Тя призова за повечко търпение да изчакаме решението на 25-те страни.

По думите ѝ обаче е по-добре да не са стеснени много датите на подписването за ЕС и на предстоящите парламентарни избори у нас. Не само заради евентуално затъмнение на случките, но и защото все още има опасение, че някой ще си присвои успеха от европейската интеграция. НДСВ никога не е давало повод за това, каза Кунева.

По думите на евроминистъра с фиксирането на срок за представяне на Наказателно-процесуалния кодекс, което Министерският съвет направи миналата седмица с приемането на допълнителната информация по глава "Правосъдие и вътрешен ред", се набира скорост около съдебната реформа. Тя отново застана зад предложението си всички парламентарно предстовени политически сила да излязат с декларация за съгласие относно съдебната реформа. Това ще успокои Европа, смята Кунева.

Според нея няма катастрофален сценарий за България във връзка с процедурите по затварянето на преговорните грави на Румъния, която е в пакет с България за членството в ЕС. Изключително голяма помощ оказват Евросъюзът и нашата страна на Букурещ в този процес, отбеляза евроминистърът. Би било крайно неблагоразумно, ако се изпусне този момент. Надявам се, че няма да има никакво забавяне и Румъния няма да изпусне шанса за важните решения сега, допълни Кунева.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?