Кунева получи месец срок от ЕК да реши отива ли в Европарламента

Водачът на евролистата на НДСВ Меглена Кунева, която в авторитета си на български еврокомисар спечели на партията на Симеон Сакскобургготски два мандата в Европейския парламент, трябва да реши до 14 юли дали ще става депутат. Този срок е бил даден от ЕК на Кунева и останалите трима еврокомисари, които спечелиха изборите за парламента в Страсбург с собствените си страни, предаде БТА в сряда, позовавайки не на свои източници в Брюксел.

На 14 юли се свиква първата сесия на новия Европарламент и дотогава трябва да е ясно решението на Кунева, която е еврокомисар за защита на европейските потребители, на регионалния комисар от Полша Данута Хюбнер, на Вивиан Рединг от Люксембург, отговаряща за информационно общество и медии, и на белгиеца Луи Мишел, комисар по развитие и хуманитарна помощ.

Очакванията са след успехите на Вивиан Рединг в свалянето на цените за мобилните разговори в Европа да получи по-висок пост в следващата комисия като неин заместник-председател.

Луи Мишел вече обяви, че иска да напусне Европейската комисия и да бъде евродепутат. А след състоялите се в Белгия регионални избори заедно с европейските, на които партията му Реформаторско движение не се представи според очакванията, се коментира, че Мишел може да наследи сегашния ѝ лидер.

Засега не са известни плановете на Меглена Кунева и на Данута Хюбнер. Българската еврокомисарка в последните дни упорито избягва конкретен отговор на въпроса дали ще влезе в Европарламента.

В случай, че еврокомисар предпочете да е европейски депутат, следва процедура при назначаване на нов комисар, въпреки че през октомври ще бъдат избирани нови хора на съответните постове.

Изпратилата го в Брюксел страна трябва да посочи негов заместник, който трябва да бъде одобрен от председателя на Европейската комисия, след това да бъде "препитан" в комисията на Европейския парламент с отношение към ресора му преди кандидатурата му да бъде гласувана в парламента.

През това време функциите на напусналия комисар се поемат от друг член на Европейската комисия.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?