Кунева: Правителството все още харчи парите, които моят екип извоюва за България

Меглена Кунева

Българските власти тълкуват неграмотно думите на Европейската комисия (ЕК) и ги представят погрешно у нас, с цел създаване на фалшиви новини и оттласкване на отговорността обратно към Европа. Това заяви пред журналисти във вторник лидерът на партия "България на гражданите" Меглена Кунева.

Според нея, не заменките и недоказаната държавна помощ за тях са проблемът на Европа с България, а посочените от Евростат 49% от българите, които живеят в бедност. Меглена Кунева подчерта, че правителството трябва да признае официално тази бедност и да постави като приоритет борбата с нея.

Като пример за оттласкване на отговорността към европейските институции Меглена Кунева даде заменките: "Това беше информация, която тръгна от България, че ние ще бъдем тежко глобени, защото сме в големи нарушения и ЕК ще накаже България. Това беше и изключително удобно извинение българските власти да не правят нищо. Говорителят на ЕК Антоан Коломбани каза, че твърденията, че ще има санкции, са чиста спекулация", каза Кунева.

Тя допълни, че България все още не е получила 450 милиона евро от ЕС по проекти, които вече са в ход. По думите ѝ те се плащат с парите на българските данъкоплатци: "Нека да не се лъжем. Дотук парите, които се влагат в инфраструктурни проекти, са пари на българския данъкоплатец. Правителството все още продължава да харчи до 2013 година парите, които моят екип извоюва за България. Това е нашата финансова рамка и аз бих искала тя да бъде много по-високо усвоявана", коментира Меглена Кунева, която бе първият български еврокомисар и напусна поста през 2009 г.

По думите ѝ страната ни не върви по пътя на Европа и липсва активната позиция по важни за България въпроси.

България се държи като страничен наблюдател на процесите в Евросъюза и изпуска възможности да защитава интересите си, каза Меглена Кунева.

Лидерът на България на гражданите заяви още, че не е ясно с каква позиция ще отиде правителството на следващия Европейски съвет, който ще решава бъдещето на Европа.

"Правителството напълно се дистанцира от дебата, който в момента тече в Европа. Той не е обсъждан нито в парламента. Това е Европа на две скорости. Европа, която затваря бюджета си за еврозоната, а България, която е извън еврото, извън Шенген, ще бъде по-скоро в позицията на "пазач на рая"!", коментира лидерът на "България на гражданите".

Споделяне

Още от България