Кунева предупреди за забавяне в преговорите ни с ЕС на 25-те

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева предупреди за възможността преговорите на България с ЕС да се забавят след присъединяването към съюза на 10-те страни от 1 май т.г.

При завръщането си от посещение в Брюксел Кунева заяви, че България е напреднала съществено по всички преговорни позиции, но трябва да си дадем сметка, че ще приключим преговорите не с 15, а с 25 страни от ЕС. Това поставя някои въпроси за нашия график, включително и от техническо естество.

"Аз смятам, че България може да приключи преговорите до края на юни т.г., но това не означава, че мога да дам гаранции, че ще се случи. За нас става наистина малко непредсказуем ЕС след 1 май", каза Кунева, цитирана от БНР.

Министърът по европейските въпроси заяви, че страната ни е дала цялата поискана техническа информация по оставащите преговорни глави, но още не е получила предложенията от ЕС за затварянето им. Освен трите финансови глави Бюджетна политика, Регионална политика и Земеделие, все още не е затворена и глава Конкуренция.

Кунева посочи, че предложенията от страна на ЕС за затварянето на преговорните глави ще дойдат след присъединяването на новите 10 страни.

Графикът на българското правителство е да приключи преговорите в рамките на ирландското председателство - до края на юни, или най-късно до октомври, когато изтича мандатът на сегашната Европейска комисия и през първата половина на 2005 година да подпише договора за присъединяване на България към ЕС.

Новата Европейска комисия и новият Европейски парламент тази година, както и приближаването на разговорите за новата финансова рамка за периода 2007-2013 г. за целия ЕС няма да направят атмосферата много лесна за приключване на преговорите, каза Кунева.

Според нея най-добрата стратегия в момента е България да заяви ясно какво остава нерешено и какъв баланс може да бъде постигнат с новите членки, за да бъдат приключени преговорите преди изтичането на мандата на тази Европейска комисия. Според министъра по европейските въпроси, тъй като ставало дума за затварянето на финансовите глави и свързаната с тях глава "Конкуренция", новите страни били убедени в добрата подготовка на България за членство.

В момента в ЕС фокусът е изцяло върху десетката и трябва да останем в дневния ред на политиката на съюза, да не позволим нещата с нас да се отложат, докато общественото мнение във всяка от 15 -те преглътне и свикне с разширяването, коментира главният преговарящ.

Пред еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген, като аргумент за темпото на нашите преговори Кунева е изтъкнала, че по-бързото приключване с България ще има силно мотивиращ ефект върху Румъния и ще помогне на северната ни съседка да ни догони. Не става въпрос двете държави да подписват отделни договори за присъединяване или да влизат в ЕС по различно време, уточни евроминистърът, според която и София, и Букурещ могат да спазят 2007-ма година. На последната си среща на върха ЕС прие, че ще положи необходимите усилия да подпише общ договор за присъединяване с България и Румъния до края на 2005 година.

Във вторник в Брюксел Кунева е провела консултации по преговорната глава "Конкуренция" с генералния директор на дирекция "Разширяване" към Еврокомисията Фабрицио Барбазо и с генералния директор на дирекция "Конкуренция" Филип Лоу. По думите ѝ, те са дали висока оценка на броя на разискваните дела от Комисията за защита на конкуренцията - 65 от началото на годината. Според министър Кунева, с приемането на правилника за приложение на закона за държавната помощ и на текстовете, целящи фискалните мерки да бъдат прилагани към всички юридически субекти, България е приключила хармонизирането на законодателството. Тя обаче допълни, че тази преговорна глава се затваря и при доказана практика.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?