Кунева прикани парламента да се занимае с критиките от Брюксел

Ако България не бъде приета през 2007 година в ЕС, само за първата година ще загубим договорените 830 млн. евро, каза Кунева. На пресконференция в Русе министърът по европейските въпроси Меглена Кунева оцени като странно, че след редовния доклад на Европейската комисия за България и особено в частта му"Правосъдие и вътрешен ред" няма реакция от една от най-силните власти - парламента.

През ноември 2005 г. ще излезе мониторинга за България преди присъединяването към ЕС. Тогава ще стане ясно дали ще бъдат приложени предпазните клаузи, заяви Кунева.

Тя подчерта, че времето за изпълнение на българските задължения към Европейския съюз е много кратко при положение, че предстои през 2005 година нов парламент, ново правителство и ще мине време за запознаването им с естеството на администрацията. Последната възможност да се представят информациите за стъпките по ангажиментите на България преди излизането на мониторинговия доклад на ЕК, е през септември 2005 година. Или реалното работно време е до август 2005 година, заяви Кунева, цитирана от БТА.

Меглена Кунева не е сигурна дали Народното събрание ще успее да приеме навреме забавените закони. Тя посочи за пример, че законът за генномодифицираните организми се обсъжда вече две години.

Според министъра по европейските въпроси преди всичко трябва да се изведе напред приемането на законите за вътрешния ред и правосъдието. По думите на Кунева, ако някой мисли да печели от беззаконие, липса на прилагане на законодателството, от безвластието и саморазправата, то идеално би му служила слабата система за правосъдие и вътрешен ред.

Още от България