Кунева призова влизащите в политиката да бъдат проверявани за офшорни сметки

Меглена Кунева

Лидерът на партия Движение България на гражданите Меглена Кунева призова влизащите в политиката да бъдат проверявани за офшорни сметки.

"Как да се предотвратяват случаи като "Бисеров“, за мен е спешен въпрос. В “България на гражданите” обсъждаме, когато влизаш в политиката, да даваш съгласие компетентните власти да те проверяват за офшорни сметки без предупреждение“. Това казав Брюксел пред журналисти Кунева, цитирана от пресцентъра на партията в неделя.

Тя допълни, че като политик веднага би дала съгласие за такава проверка и службите не трябва да могат да злоупотребяват с информация, с която разполагат.

“Забелязвате ли, че повечето от големите ни дела са разкрити отвън, а не отвътре и българската система реагира от немайкъде", продължи Кунева. Според нея е по-сигурно да се заложи на бъдещия европейски прокурор, отколкото на български, когато се касае за дела по злоупотреби с европейски средства, тъй като при българските често има съмнения за зависимости при назначенията.

Тя смята, че операция “Чисти ръце” означава да се прегледа миналото, но е важна и за бъдещето – това означава как се правят назначенията. "Ако съдебната система се държи от хора с тефтерчета и си назначил следователя или съдията, който ще гледа твоето дело, какво значение има дали имаш или не имунитет“, коментира още председателят на "България на гражданите“. По думите ѝ корумпираната системата "привлича като магнит калпавото, некадърното, хора, които не държат на професията си, а искат да се облагодетелстват по непочтен начин, а България непрекъснато срива имиджа си и свързва името си с бедност, корупция, ксенофобия и популизъм, на фона на които връщането към нормалността изглежда трудно.

На въпрос за Механизма за сътрудничество и оценка, с който ЕС наблюдава правосъдието и вътрешните работи у нас, Кунева отговори, че той дава на българските граждани трезва оценка и чувството, че не са сами в недоволството си към състоянието на правосъдието.

"Механизмът допринася да се предприемат действия според европейските стандарти. Никой в Брюксел не е щастлив, че механизмът продължава, но той може да отпадне при доказан положителен напредък. Не очаквайте европейските ни партньори да се изморят и да кажат: Стига толкова, нищо не можем да направим с тази страна. Това би означавало първо, че не се поддаваме на европейска интеграция, и второ – прилагане на член 7 от Договора на ЕС, с който се отнема правото на глас на държава-членка за системни нарушения на правилата на съюза“, обясни Меглена Кунева като припомни, че Австрия вече е била изправена пред такава санкция заради прояви на национализъм.

Споделяне

Още от България