Кунева призова ВСС да се оттегли, но се запита дали сега е моментът

Засегната от критиките на Христо Иванов, тя изрази надежда ВСС и инспекторатът да се саморазследват за SMS-скандала

Меглена Кунева и Христо Иванов, снимка БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева смята, че членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да подадат оставки, тъй като органът вече е загубил репутацията си. Кунева обаче предупреди, че ще настъпи затруднение, ако ВСС се оттегли сега: По стария закон ли ще избираме нови членове? И когато през март бъде приет новият съдебен закон, пак ли ще избираме?"

От думите ѝ не стана ясно кое според нея е правилно – членовете на ВСС да подадат оставки веднага или да изчакат.

"Този ВСС ще бъде сменен. Надявам се да си подадат сами оставката, ако така решат, ако не - ще дойде време, когато ще се избере друг Съвет, но всички помним и ще помним, че ВСС е институция, която е загубила репутацията си, тоест, дори и на най-добрите в следващите години ще им бъде много трудно", коментира вицепремиерът във вторник.

По повод скандала с изпратения от ВСС есемес до примера Борисов, Кунева каза: "Мисля, че ВСС, ако вземе такова решение и реши сам да проведе вътрешно разследване, би било добре. Но това е независим орган, който би трябвало, за да може да получи сила от своята независимост, да направи всички необходими стъпки, за да изчисти името си. Ето към това можем да ги призовем! Но не можем да ги разпуснем! Ние имаме и други трудности. Ако този съвет се разпусне, как избираме новия - по закон, който все още го няма и който трябва да влезе в края на март, да стане факт, или по стария закон. Ако го избираме по стария закон, това означава, че март ще избираме нов орган по новия закон?"

Колко е лошо да се говори, преди да се мисли

"Виждате ли колко е лошо да се говори, преди да се мисли. И да се говори, преди да имаш решение, което да предложиш“, коментира Кунева в отговор на критиките на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който миналата седмица припомни, че в последната година правителството е посочило национален координатор за борба срещу корупцията, но на фона на "най-големия скандал със съмнения за оказване и търговия с влияние в съдебната власт“, нищо не следва.

"Вие да сте забелязали някой да се е сетил изобщо за г-жа Кунева в тази ситуация? Или пък тя да се е сетила, че има нещо общо с нея? Някъде някакъв коментар? Този съвет да се е задвижил по някакъв начин, да координира нещо?“, попита тогава Иванов пред БНР и допълни, че точно това показва безсмислието на "всички тези бюрократични упражнения“ и бездействието сега демонстрирало проблема "в една капка“.

"По повод SMS-скандала аз имам обратен въпрос: какво разбрахте от всички, които се изказаха по въпроса със SMS-ите. Може ли да сложите пред скоби онова полезно изречение, което да ни даде възможност да направим смислени следващи стъпки", заяви Меглена Кунева.

Решението на Кунева: ВСС да проведе вътрешно разследване

"Аз не обичам да създавам просто шум. Аз имам своите задачи на вицепремиер и когато вицепремиер или друг оторизиран официално от държавата човек говори, той трябва да дава предложения", каза Кунева и декларира, че иска да отиде отвъд това възмущение.

Според нея най-добре би било самият ВСС и съдебният инспекторат да проведат вътрешно разследване на SMS-гейт.

Тя напомни също, че Реформаторският блок е дал своята оценка с предложението да се санкционират непубличните контакти между магистрати и политици (което беше изтеглено м.г., но Найден Зеленогорски смята да го внесе пак – бел.ред.)

"И още нещо, в тази кампания по издирване на това кой на кого е изпратил есемес и се оказа, че има обвинения, които не отговарят на истината. Хората показват разпечатките си", каза

Кунева по адрес на Христо Иванов затова, че е посочил члена на ВСС Димитър Узунов като човека, изпратил есемеса на премиера Борисов, а след това Узунов е показал разпечатка от телефона си, показваща обратното

Узунов обаче не извади разпечатка от телефона си, а представи анонимно писмо от "Виваком", което гласи, че не са изпращани изходящи есемеси в часовете между 9:30 и 12:30 на 14 януари (в този период председателят на ВКС Лозан Панов получи есемес от Бойко Борисов, който гласеше "Лозан Панов отново предложи да ви викаме по записите за двете каки. Не го приехме.").

Какво ще последва, ако ВСС се оттегли сега

Сегашната позиция на Меглена Кунева, че ВСС е редно да се оттегли, се разминава с позицията ѝ отпреди месец. Тогава тя се противопостави на искането на Радан Кънев за оставката на ВСС с аргумента: "Аз предпочитам да има ВСС, който си върши работата". Към онзи момент съдебният съвет бе натрупал толкова много скандали зад гърба си, че вече не му бе останала репутация за пазене. Меглена Кунева обаче не видя тази необходимост.

ВСС отметна доста "работа" оттогава, приключвайки без да открие нарушения проверката по аферата "Яневагейт", в която са замесени имената на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

В последните седмици се забелязва лека промяна в баланса на силите във ВСС в посока на намаляване на членовете му, които са част от мнозинството, контролирано от Цацаров и Колев. Така например досегашният представляващ ВСС Соня Найденов бе почти светкавично свалена от поста, след като определи изпращането на есемеса за недопустимо и изрази готовност да си покаже разпечатката на телефона. На нейно място мнозинството във ВСС избра Димитър Узунов, известен като "човека на Бойко" в съвета.

Освен Найденова, в лагера на реформаторски настроените членове на ВСС е възможно да премине и Магдалена Лазарова. Така общият им брой може да стане 9, от което следва, че контролираното от Цацаров и Колев мнозинство няма да може да избере "подходящ" следващ председател на Върховния административен съд.

Бившият правосъден министър Христо Иванов наскоро коментира, че изборът на Узунов за представляващ ВСС е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Той обясни, че този хор може да е подготвителна фаза за разпускане на ВСС, който да поеме цялата отговорността за доклада на ЕК за съдебната система, за да бъде спасен главният прокурор.

"Ако се разпусне Висшият съдебен съвет, ще се постигнат две цели. От една страна някой ще понесе отговорността за негативния доклад. И нещо по-важно - в момента опозицията на главния прокурор във Висшия съдебен съвет, при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър, достига 10 души. И от тези 10 души е възможно да се формира мнозинство, което да придаде много по-различно лице на съвета. Като се има предвид залогът за избор на председател, съществува много сериозен интерес този състав да бъде подменен. Тогава няма да има 10 души опозиция на главния прокурор", обясни Иванов.

Изборът на нов Висш съдебен съвет ще стовари цялата отговорност в ръцете на редовите съдии, но избраните от сегашното мнозинство съдебна номенклатура все още има много сериозна власт и може да влияе. Това води до риск от създаване на нова послушна пред главния прокурор съдебна колегия, която да проведе бърз избор за нов председател на Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?