Кунева събира 14 000 учители на мащабен събор в “Арена Армеец“

МОН отрече, че събитието за стиковане около училищната реформа ще глътне милиони

Кунева събира 14 000 учители на мащабен събор в “Арена Армеец“

Грандиозен национален учителски събор ще събере 14 000 преподаватели от цялата страна на 19 юни в столичната зала "Арена Армеец". Целта на сбирката, организирана от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и синдикатите в образованието, е да се обсъдят с учителите основни моменти от влизащите в сила промени в Закона за училищното образование и съпътстващите ги нови програми и стандарти – как да ги прилагат и т.н.

На експертно ниво детайлите по влизащите в сила от новата учебна година промени се обсъждат отдавна от експерти на министерството и представители на гилдията по места, за да се изчистват възникналите въпроси, както и различни спорни моменти.

С мащабната национална сбирка обаче от МОН обясниха, че искат да дадат знак на учителите колко важна е ролята им в реализирането на училищната реформа.

“Учителите имат нужда да се покаже публично, че министерството стои зад тях и че професията им е ценна и авторитетна“, коментираха от МОН пред Mediapool.

Подобна практика за организиране на учителски събори е имало в миналото, а сега екипът на Кунева иска да я възроди.

Тя анонсира идеята си още в края на март, малко след като бе избрана за министър на образованието. С наближаването на събора и разкриването на подробности по организацията му, обаче, той се превърна обект на множество критики и дори подигравки в социалните мрежи. Завъртяха се и различни информации за това колко ще струва събитието, окачествено като “помпозна учителска седянка“.

От МОН опровергаха информациите, че съборът ще струва 2 млн. лева и обясниха, че очакват да се вместят в бюджет от 100 000 лева. Отрекоха и информациите за организиран кетъринг, уточнявайки, че на участниците ще бъде осигурена само вода.

МОН ще поеме транспортните разходи на учителите от провинцията, като по данни на министерството половината от присъстващите са от София.
Очаква се на събора да присъстват до 5 учители от училище в зависимост от големината му.

Подробности относно събора се разкриват в съобщенията, публикувани на сайтовете на някои регионални инспекторати по образование. Като негова цел се посочва “Отваряне на образователната система към потребностите на обществото и повишаване на общественото признание на учителската професия”.

Сред задачите на събора са “приемане на харта на българския учител, формиране на нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения, представяне на новите и основни моменти от държавните образователни стандарти”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?