Кунева се надява българите да работят свободно в ЕС от 2009 г.

От 2007 г., когато се очаква България да стане член на Европейския съюз, българите няма да могат да работят легално в страни-членки на ЕС. Това ограничение ще продължи в рамките на т.нар. преходен период за либерализиране на пазара на труда за новите членки на съюза. Според министър по европейските въпроси Меглена Кунева твърде вероятно е преходният период за българите да е максимум 2 години от общо 7-годишния възможен период.

Кръстьо Петков предлага реципрочни мерки спрямо ЕС

Според лидера на ОБТ бивш синдикален шеф Кръстьо Петков забранителния преходен период ще остави 500 хил. българи, които в момента пребивават в европейските държави, без право на легална работа. Възмутеният депутат от левицата предложи като решение на проблема въвеждане на реципрочен принцип спрямо страните от ЕС. "Защо и България да не наложи подобен преходен период за европейските страни", каза Петков. Депутати коментираха идеята му като абсурдна и иронични заявиха, че едва ли германци, французи и англичани "ще се затичат" да търсят работа у нас на фона на в пъти по-ниски работни заплати.

Оптимистичните си прогнози Кунева аргументира с практиката на ЕС, когато страната е по-малка, към нея да се прилага по-добър режим.

В процеса на преговорите с ЕС по глава "Свободно движение на стоки", всяка страна-кандидат трябваше да представи своята позиция дали приема условията за преходен период от страна на съюза, припомни днес министър Кунева по време на парламентарния контрол. Българската страна е изтъкнала, че няма да представлява миграционна заплаха за държавите от ЕС.

Ограниченията за работа са залегнали вече в договорите на 10-те страни, които влизат в Европейския съюз преди нас. Изискването не важи само за Кипър и Малта.

Правителството вече е предприело действия за регулиране на движението на работна сила на основата на двустранни споразумения с държави-членки и присъединяващите се страни, заяви още пред депутатите Меглена Кунева.

През 2002-2003 година са сключени и влезли в сила двустранни договори за заетост или стажуване с 5 държави-членки на ЕС - Люксембург, Португалия, Франция, Испания и Белгия. Изготвени са проекти за заетост или стажуване с още 7 държави - Италия, Великобритания и Северна Ирландия, Гърция, френската общност на Кралство Белгия, Естония, Литва, Полша, допълни министър Кунева.

Споделяне

Още от България