Кунева се надява България да влезе в "Шенген" до края на годината

Досега сме инвестирали над 240 млн. лв. за постигане на критериите

Кунева се надява България да влезе в "Шенген" до края на годината

Има голяма вероятност страната ни да влезе в "Шенген" до края на годината и събитието да започне от Бургас - с отварянето на двете сини граници - морска и въздушна. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Тя провери техническата готовност на пристанище "Бургас" и на летище "Бургас" за влизане в "Шенген".

Кунева заедно с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков наблюдава техническата обезпеченост и кадровия ресурс на гранично-пропускателните пунктове на двете т. нар. сини граници, както и възможностите за охрана и наблюдение на морската граница.

Ръководството на летище "Бургас" представи електронните гишета, които се инсталират в момента, системата за снемане на отпечатъци "Евродак", както и новите помещения за задържане на нелегални имигранти.

На пристанище "Бургас" вицепремиерът се запозна с работата на системите за залавяне на живи стоки и на радиоактивни материали, както и с мобилната лаборатория за нередовни документи.

"Изключително съм впечатлена от техниката, с която пристанището и летището разполагат, както и от професионалистите, които работят по гранично-пропускателните съоръжения", заяви Кунева.

Тя посети и интегрирания контролен център, който следи трафика в Черно море, и разговаря с екипажа на граничния катер "Обзор", снабден с техника по шенгенски критерии.

"Несправедливо е за България да не се оценяват усилията, които тя полага по отношение на сигурността", каза Кунева. Тя заяви, че не приема категоричната готовност на страната ни по отношение на опазване на външните граници на ЕС да се обвързва с напредък по Механизма за сътрудничество и оценка. Кунева коментира, че броят на скептичните към членството ни държави е намалял от седем на две и изрази увереност, че ще продължат да се полагат всички усилия от страна на правителството за преодоляване и на тези резерви.

По различни проекти по програма "Външни граници" за постигане на Шенгенските критерии са усвоени 240 млн. лв. Голяма част от проектите, в това число и обученията на служителите, са извършени с подкрепата на Германия. На този етап - без ясна дата за членство в Шенген, за България е трудно да се включи в изграждането на т.нар. интелигентни граници, които в момента се обсъждат в ЕС, посочи Кунева.

За отпадане на сините граници се обяви и бургаският бизнес по време на кръглата маса "Присъединяването на България към Шенгенското пространство и ползите за бизнеса". Представители на туристически асоциации, транспортни фирми, строители и инвеститори се обединиха около мнението, че отпадането на границите ще съживи икономиката на региона и ще даде възможност за привличане на нови инвестиции и ръст на туристите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?