Кунева се надява през юни да има развитие по темата Шенген

Снимка: БГНЕС (архив)

Вицепремиерът Меглена Кунева се надява през юни да има развитие по темата с българското членство в Шенген. На 15 юни ще има Съвет по вътрешни работи, където се надявам да се отчете сериозността на България и Румъния за влизане в Шенген, каза тя в четвъртък.

Кунева потвърди, че на този етап сме готови и ще настояваме за "влизане през сините граници - въздушни и морски". Ако България не е в Шенген, не можем да направим повече от това, което вече сме направили по отношение на съчетаване на хуманитарни акции със сигурността на границите, подчерта Меглена Кунева.

Не може да се държи Шенген като начин, механизъм България да изпълнява други свои задължения, главно по механизма за сътрудничество и проверка на реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред, коментира вицепремиерът в парламента, преди срещата си с председателя на Народното събрание Цецка Цачева по темата за присъединяването ни към европейското безвизово пространство

Първият български еврокомисар обаче смята, че механизмът за мониторинг на ЕК не трябва да се променя и страната ни няма да настоява за това пред Брюксел. Не е необходимо да се трансформира механизмът, да чакаме той да отпадне, а да си свършим работата като политици, обясни тя.

Затова трябвало да бъдат убедени колебаещите се държави, които към момента, по думите ѝ, са три, че сме готови да бъдем приети в Шенген. Страните, които имали съмнения, били Финландия, където се очаква ново правителство, Холандия и Германия.

Меглена Кунева смята за добре Народното събрание да излезе с нарочна декларация в подкрепа. На 25 април се навършват 10 години от подписването на договора за присъединяване, припомни тя.

Най-добре е да се създаде специална парламентарна комисия за промени в конституцията, която ще обедини усилията на всички групи в НС, добави още вицепремиерът във връзка със заявените намерения. Кунева отбеляза, че в най-скоро време предстои мисия на ЕК у нас, която ще разгледа точно напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Добре е да има и гражданска инициатива за промени в законодателството, убедена е Кунева.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?