Кунева сгреши. Новините за повишени заплати и пр. са прерогатив на премиера

Или урок по пиар надцакване с добрата новина за учителските възнаграждения

Снимка: БГНЕС

Мащабният учителски събор, събрал 12 000 учители в зала "Арена Армеец“, оправда предварителните очаквания за пиар спектакъл, като се придържаше към предварително очаквания сценарий. Малко претупана дискусия по предизвикателствата около училищната реформа, надъхване с високопарни политически слова учителите, върху които пада тежестта за реализирането ѝ, музикална програма, разтоварващи шеги и разбира се... голямата новина - 10% увеличение на учителските заплати от догодина. Доколкото може да се нарече новина нещо очаквано и предварително анонсирано, подгрято непосредствено преди събора и от синдикатите.

Ето защо истинската новина дойде на следващия ден, когато премиерът Бойко Борисов се обяви за изненадан от обещаното от вицепремиера и образователен министър Меглена Кунева увеличение, уж договорено с финансовия министър Владислав Горанов.

Демонстрирайки резерви към готвеното увеличение, Борисов, който иначе с охота обича да коментира “добри новини“, заяви, че с него и финансовия министър не е говорено по въпроса.

Преди това Борисов се дистанцира и от самия форум, на който беше поканен, но не пристигна лично, а изпрати кратко приветствие към учителите.

Възможно е премиерът умишлено да не се появи форума, който от месец се одумва в социалните мрежи, предимно критично и с голяма доза ирония. Ако се съди по реакциите на публиката, упреците бяха преди всичко към Кунева за това, че използва учителите (които са и електорална база на партията ѝ ДБГ), за да си организира скъп пиар и да трупа точки, както и че съборът е ненужно пилеене на средства. На образователното министерство му се наложи да се оправдава, че събитието струва 100 000 лева, а не 2 млн. лева, че не е пищна "седянка" с ядене и пиене и прочие.

Продължилите около месец разяснения обаче така и не изчистиха съмненията, че става дума за безсмислено начинание, за което са похарчени едни пари, които е можело да отидат за квалификация, та дори и за учителски заплати. Последвалите репортажи от мероприятието, включващи информации за цензура и недопускане на неудобни плакати в залата, допълнително дискредитираха учителския събор.

Все конфузни ситуации, които изнервят премиера и той избягва да е пряк участник в подобни сюжети.

Ето защо и очакванията на синдикатите Борисов лично да уважи събора и да декларира, че образованието е приоритет, не се оправдаха.

Но не защото не би искал да съобщи подобна новина, а защото вероятно предпочита тя да излезе от друго събитие и при друг повод, а най-добре след среща в неговия кабинет, гарнирана с любимите на премиера уточнения как парите са намерени от спряна контрабанда, повишена събираемост на данъци и още куп лични негови заслуги. Както впрочем се случи при анонсирането на предишното увеличение на учителските заплати през октомври миналата година.

В смехотворната и жалка конкуренция между премиера и вицето му за народната любов, в незаслужено нелепа ситуация се оказват учителите, които някак остават миманс и фон за нечий друг "пърформанс".

Те обаче трябва да са спокойни. Дългогодишният им синдикален лидер Янка Такева, известна като довереничка на Бойко Борисов още първия му кметски мандат, каза преди събора, че увеличение на заплатите е обещано от финансовия министър. След като това впоследствие се официализира от министъра на образованието, без значение кой е той, значи работата е опечена.

Въпрос на време е вестта да влезе отново в новините, но този път както си му е редът – на трибунка след среща в премиерския кабинет.

Друг въпрос е, че учителските заплати не се увеличават “централизирано“ и увеличението на практика засяга само стартовите и минималните заплати в бранша, а колко в крайна сметка взимат учителите зависи от делегирания бюджет и управлението на всяко конкретно училище. Затова и този път на едни места увеличение ще има, а на други училищата ще продължават едва да свързват двата края, докато ножицата в качеството на образованието, което предлагат едните и другите, ще продължи да се разтваря.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?