Кунева ще бъде принудена да “настъпи по мазолите” свои колеги в ЕК

Кунева ще бъде принудена да “настъпи по мазолите” свои колеги в ЕК

Меглена Кунева е новото лице на България. Свежа след празненствата на нейната страна за  приемането в ЕС на 1 януари, елегантната и образована в САЩ министърка тази седмица ще започне работа като първия български еврокомисар в Брюксел, пише в петък британският в. “Файненшъл таймс”.

Кунева, която очарова европейските депутати по време при изслушванията в Европарламента, призна, че е една от щастливците - не само заради заплатата от 228 000 евро годишно и предизвикателството да бъде висш еврократ.

Докато тя може свободно да работи в Брюксел, хиляди други българи не се радват на това право. Редица големи европейски страни наложиха ограничения върху правата на българите да работят в чужбина, припомня “Файненшъл таймс”. Същото важи и за имигрантите работници от Румъния, която също се присъедини към ,”клуба" тази седмица.

Най-малко 11 държави ще наложат "преходни ограничения" за българите и румънците за работа в ЕС, включително Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Тези ограничения им отказват нормалната свобода, гарантирана от законите в ЕС.

Онези, които отварят вратите си напълно, включват някои от новите страни членки, които се присъединиха през 2004 г., както и Финландия и Швеция. Брюксел все още се опитва да разбере какъв е подходът на Унгария и Португалия.

Кунева е особено огорчена, че страни като Великобритания, която отвори вратите си за чужденци от 10-те нови членки през 2004 г., е променила мнението си сега, изправена пред жестокия медиен и обществен натиск за ограничаване на имиграцията. "Това е жалко", казва Кунева.

Новата ѝ работа в Брюксел като комисар за защита на потребителите очевидно е краят на личното ѝ пътуване, посветено да осигури членството на България, превръщането на страната от бивш съветски клиент в член на богат европейски клуб, пише “Файненшъл таймс”.

"Тя работи ден и нощ за присъединяването", заяви един от служителите в ЕС, който я познава от времето, когато тя бе министър на България по европейските въпроси.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу даде на Кунева потенциално рисково портфолио: защитата на потребителите. Въпреки това, тя извади повече късмет от нейния нов колега от Румъния - Леонард Орбан. Той ще отговаря за мултиленгвизма, което изглежда почти го лишава от власт.

"Това, което екипът на Барозу се опитва да постигне, наистина е важно. Да се постави гражданина в центъра на Вселената", заяви Кунева. 

Някои от нейните критици в България казват, че е била готова да направи прекалено големи отстъпки пред Брюксел по време на трудните присъединителни преговори, които извадиха на показ проблемите на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. Нейните привърженици обаче не приемат твърдението, че тя е "Yes woman" (Жената, която винаги казва "да") на Брюксел.

"Ако човек не е амбициозен, не може да бъде в политиката", отбелязва Любомир Иванов, неин личен приятел и председател на българския Атлантически клуб - група еврофили, бивши политици и учени, които отчитат високо заслугите на Кунева. "Тя ще се солидаризира с комисията, като, разбира се, не забрави, че е българка", допълва Иванов пред “Файненшъл таймс”.

Нейните почитатели казват, че критиците ѝ бъркат нейния неувяхващ оптимизъм с готовността да се съгласява с всеки.

Ненаситният читател и джаз-фен Кунева премина бързо през изслушванията в Европейския парламент през ноември. Не един депутат забеляза нейния чар.

Тя обаче ще има нужда от "по-железни" качества в новата ѝ роля. Получила образование в София и университета в Джорджтаун, САЩ, по специалност "екологично право", тя ще бъде принудена "да настъпи по мазолите" нейните колеги комисари, особено тези, които отговарят за конкуренцията, промишлеността и вътрешния пазар, ако иска да остави своя отпечатък.

Това не е ново за нея, след като достигна от главен български преговарящ за членството до поста европейски министър без портфейл, което я задължава да "изисква" политически ходове от нейните колеги в кабинета.

С назначаване на Кунева броят на жените сред 27-те комисари става девет. Това никак не е лошо, според служител на ЕС: "Тези жени имат много по-добра представа от мъжете, как функционира ЕС. Те са по-уравновесени и не разчитат на агресивни тактики, пише “Файненшъл таймс”.

Споделяне

Още от Европа