Кунева: Тефтерчетата и липсата на шефове на ВКС и ИВСС ще влошат евродоклада

Кунева: Тефтерчетата и липсата на шефове на ВКС и ИВСС ще влошат евродоклада

Случаи като този с изчезналите два тефтера с политически поръчки, собственост на подсъдимия бивш председател на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов, както и липсата на избор на ръководители на Върховния касационен съд (ВКС) и на Инспектората към ВСС (ИВСС), ще се отразят отрицателно на доклада на ЕК за България.

Това коментира в Брюксел пред журналисти вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева.

Тя посочи като непосредствени задачи провеждането във ВСС на професионален и прозрачен избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и на главен съдебен инспектор - от Народното събрание, както и постигането на консенсус за съдебната реформа.

"Когато покажем резултати, при достатъчна стабилност и достатъчно политическа воля, можем да се освободим от този механизъм, който тегне над икономиката ни. Ако имаме аргументи, ще успея да убедя нашите партньори, че България е направила достатъчно", добави Кунева.

Според нея ако Механизмът по сътрудничество и проверка отпадне за България, това ще доведе до повишаване на инвестициите. Евентуалното ни влизане в Шенген пък би довело до ръст на БВП, смята вицепремиерът.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?