Кунева учреди партията си, оглави я и обеща честност

Формацията – движение като НДСВ и с дясноцентристки цели

Кунева учреди партията си, оглави я и обеща честност

Партия "Движение България на гражданите“ бе учредена в неделя, а за неин лидер със 721 гласа бе избрана бившият еврокомисар Меглена Кунева.  

Новата формация бе създадена седем месеца след като бившият министър в кабинета на Тройната коалиция и впоследствие български еврокомисар остана трета на президентските избори, където се яви като независим кандидат. Името на формацията е вариация на сдружението, което тя учреди "България на гражданите“, но в него бе добавено и символното за създаването на НДСВ "движение“. Кунева напусна НДСВ преди три месеца.

Символна прилика, макар и с вариации, с доскорошната ѝ партия се откри и в изказването на бившия кандидат-президент пред Учредителното събрание на формацията. "Причината да съм тук е, че ви вярвам“, заяви Кунева пред новите си съпартийци. Преди 11 години Симеон Сакскобургготски учредявайки Национално Движението "Симеон Втори", каза: „Вярвайте ми“.

По устав формацията е дясноцентристка и цели силна държава

Присъстващите в Зала 3 на НДК делегати записаха в устава на новата формация, че тя е дясноцентристка.

В основния документ на партията е записано още, че движението е демократична дясна партия, отстояваща "ценностите на свободата, на отговорността и на справедливостта“.

Според учредителите движението е създадено в отговор на обществените очаквания за по-широко гражданско участие и за повече компетентност при изработването и воденето на управленските политики.

Целите, които си поставя новата формация са "превръщане на България в силна държава на свободни хора", която предоставя на гражданите отговорности за собствения им живот и успех, раздава правосъдие, пази здравето на хората и осигурява качествено образование на всяко дете.  Друга задача е държавата да работи за решаването на социални проблеми като бедността, безработицата, неграмотността и социалното изключване, както и да гарантира справедливост на своите граждани.

След историята на СДС, партията започна да ползва своето кратко минало

За разлика от обявяването на Инициативния комитет преди около месец, когато Меглена Кунева и хората около нея прожектираха кадри от митинга на СДС на Орлов мост на 7 юни 1990 година, този път формацията ползва собствената си, макар и кратка история. Пред делегатите на конференцията бяха излъчени кадри от представянето на Инициативния комитет с тогавашната реч на Кунева и напусналия ДСБ общински съветник Прошко Прошков.

Форумът започна с изпълнение на химните на България и на ЕС. За постигане на по-голяма експресивност  организаторите бяха поставили на сцената малко дъбче, което ще бъде символ на партията и ще бъде засадено наесен.

От трибуната Меглена Кунева призова вече съпартийците си заедно да продължат пътя за усъвършенстване на обществото. По думите ѝ, партията няма да отстъпи от принципите си.

"За нас не трябва да има нищо по-важно от това да обслужваме интересите на хората, а не да следваме конюнктурата на деня. Трябва да направим така, че българската политическа почва да се рекултивира, да се презасади и в нея да остане качественото“, заяви новият партиен лидер.

Амбиции за самостоятелно управление, "без задкулисни договорки“

"Имаме амбицията да управляваме самостоятелно България и да я превърнем в модерна държава на свободни хора. Целта ни не е да съучастваме като коалиционен партньор, а да  управляваме в полза на хората“, обясни още тя, въпреки че само преди седмица председателят на Инициативния комитет за създаването на формацията Йонко Грозев заяви пред Mediapool, че коалиция на "Движение на България на гражданите“ с ГЕРБ или с БСП е възможна, но при ясни критерии.

Председателят на новата партия декларира, че никога формацията няма да си взаимодейства с партии, които са постигнали резултати с прилагане на икономически и политически натиск върху хората и чрез купуване на гласове. Ще се противопоставим на  олигархичните експерименти на държавата, заяви Меглена Кунева. Длъжни сме да възстановим нарушеното доверие между хората и  институциите, отбеляза новият партиен лидер. Тя посочи, че новата формация е екипен проект и отбеляза силния експертен екип, като цитира  пословицата, че ако човек иска да стигне бързо, тръгва сам, ако  иска да стигне далеч - тръгва с приятели. Нямам претенции, че с  всичко мога да се справя сама, силно мотивиран екип обаче може  да направи чудеса, каза Кунева.

"Честно, без  притворство, без задкулисни договорки, ще се борим винаги за първото място“, декларира още тя.

"Участието в политиката със сигурност ще бъде тежко изпитание за повечето от нас - някой може да се откаже по пътя, ще се  изправим пред изкушенията на властта, пред манипулация и лъжи,  пред колебанието има ли смисъл да си разваляме спокойствието,  има ли смисъл от тези усилия“, каза Кунева. "Сигурна съм, че има  смисъл - това е нашият единствен живот, правилното е да  участваме“, допълни тя.

По думите на бившият еврокомисар „можем да променим България, и то сега“. По-късно от думите ѝ стана ясно, че си поставя за цел „малка промяна“. „Време е България поне малко да се отдалечи от бедността, поне малко да стане нормална държава, поне малко да дръпне напред“, смята новият партиен лидер.

Тя допълни, че в “Движение България на гражданите“ има и хора с повече политически опит, и такива, които никога не са се занимавали с политика, но именно тази комбинация между ентусиазма на началото и опита на годините може да доведе до уникална възможност за страната ни. 

Има хора, които се опитват да вкарват новата партия в  различни коалиции и схеми. До изборите "Движение България на гражданите" ще има пълния потенциал да управлява страната  самостоятелно, компетентно и устойчиво, заяви Кунева. Тя отбеляза, че този политически проект е дългосрочен и целта е формацията да бъде винаги фактор в политиката.

Кадри на НДСВ, ДСБ и СДС ще ръководят партията

"Това ни задължава да бъдем точни, да не се отмятаме от думите си и да знаем кое  е добро и кое - не", отбеляза Меглена Кунева и допълни, че именно хората са гаранцията, че новата формация няма да се отклони от  пътя си.

Хората, които ще гарантират това, че формацията няма да се отмята от думите си, влизащи в ръководството на партията, наречено Национален съвет, ще бъдат бившият вицепремиер в кабинета на Тройната коалиция Даниел Вълчев, напусналите ДСБ – Прошко Прошков, Петър Николов, Христо Ангеличин и Даниел Митов, напусналият преди дни СДС Найден Зеленогорски, блогърът Иван Стамболов – Сулла, журналистът Тома Биков, скулпторът Велислав Минеков, една от съоснователките на проекта на Татяна Дончева Движение 21 - Людмила Елкова, която до 2009 година е директор на дирекция "Данъчна политика" в Министерство на финансите и други. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?