Кунева упрекна Костов в конюнктурна политика за съдебната реформа

Американския държавен секретар Колин Пауъл, който пристига в София за срещата на ОССЕ, във вторник ще получи орден "Стара планина" - първа степен за изключително големи заслуги за развитието на българо-американските отношения и във връзка със 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ.

Участието на Пауъл в срещата на ОССЕ вероятно е един от последните му ангажименти като държавен секретар на САЩ, след решението му да се оттегли от поста, обявено миналия месец.

Президентът Първанов и премиерът Сакскобургготски ще проведат редица двустранни срещи с гостуващите на форума външни министри и ръководители на международни организации.

Министър-председателят ще произнесе слово при откриването на годишната среща на ОССЕ в София на 6 декември, а президентът ще участва в откриването на форума, съобщиха пресслужбите на двете ведомства.

В понеделник премиерът Сакскобургготски ще има двустранни срещи с генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, както и с Жан Аселборн, външен министър на Люксембург, който поема председателството на Европейския съюз от 1 януари 2005 г.

Премиерът ще се срещне със специалния съветник на японския премиер Йорико Кавагучи, както и с министрите на външните работи на Франция и Белгия - Мишел Барние и Карел де Гухт.

Вечерта Сакскобургготски ще даде официална вечеря в чест на ръководителите на делегациите, които участват в срещата на ОССЕ в София.

В понеделник президентът Първанов ще се срещне с министъра на външните работи на Франция Мишел Барние, с ръководителя на цивилната администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) Сьорен Йесен-Петерсен и с генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, информират от "Дондуков" 2.

На 7 декември президентът ще се срещне с белгийския външен министър Карел де Гухт, а след церемонията по награждаването на Пауъл ще разговаря е с руския първи дипломат Сергей Лавров.

В неделя, ден преди откриването на форума на ОССЕ, действащият председател на ОССЕ и външен министър на България Соломон Паси и вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев валидираха специално пощенско филателно издание, посветено на 12-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Николай Василев отбеляза, че изборът на България за председател на ОССЕ през настоящата година е признание за нарасналата ни роля и възможности в приноса на държавата за утвърждаването на мира и сигурността в Европа и по целия свят.

Филателното издание се състои от пощенска марка в блок с номинална стойност от 80 ст. и с тираж 14 000 броя, както и от илюстрован пощенски плик в тираж 2580 броя и специален пощенски печат. Автор на проекта на изданието е художникът проф. Тодор Варджиев.

На марката е изобразен венец от ръце, символизиращ сигурността и сътрудничеството. Те са в синьо - цвета на ОССЕ, на фона на българския трикольор.

След валидирането на първия пощенски плик министър Паси, който го получи като подарък, благодари на Николай Василев за съпричастността на неговото министерство към организацията на форума. Нека чрез пощите всички българи и хората по целия свят да имат някакъв спомен от срещата на ОССЕ в София, каза Соломон Паси.

Споделяне

Още от България