Кунева за казуса "Марковска": Цинично е да се освобождават от собствената си мъртва хватка с юридически трикове

Меглена Кунева, Сн: БГНЕС

Цинично е да се освобождават от мъртвата хватка, до която се докараха, през юридически трикове, коментира лидерът на партия "Движение България на гражданите" Меглена Кунева по повод провалянето на клетвата на Венета Марковска в Конституционния съд (КС).

"Да се взираме в това как ще се освободим от мъртвата хватка през юридически трикове – правото не е за това. Правото е кауза и справедливост, не трикове“, каза Кунева в петък пред журналисти във Варна.

Подкрепата за Венета Марковска при избирането ѝ от Народното събрание, е подкрепа от Бойко Борисов, защото "нищо в ГЕРБ не се случва без неговото одобрение", коментира Кунева и напомни, че това стана с изключителната защита на вътрешния министър и председателя на правната комисия. "Доказва го писмото до председателя на Европейската комисия“, каза още Кунева.

"Изборът на съдия Марковска стана от Народното събрание и в този избор управляващите бяха щастливо съчетани с БСП и ДПС. Заради това положението в парламента днес е крайно неловко", допълни тя.

Според нея Висшият съдебен съвет (ВСС) недопустимо и в разрез със закона е затворил гражданския контрол, а от друга страна за създалата се ситуация вина носи и Народното събрание, което би трябвало да изразява волята на избирателите.

Даниел Вълчев, член на Националния съвет на партията, сравни осуетеното встъпване на Марковска в длъжност с положението със Закона за горите.

"Мнозинството гласува един закон по предложение на Министерския съвет, след което, като се видя обществената реакция, Борисов призова президента да наложи вето. Добре, ти защо го внасяш тогава в Народното събрание като не го харесваш този закон и защо караш мнозинството да го приема? Същото е положението и сега“, коментира Вълчев.

"Сега казват браво на Плевнелиев, че предотврати ситуация, която те самите създадоха", коментира Вълчев и призова управляващите да бъдат питани "защо са създали тази ситуация".

Организационният секретар на "Движение България на гражданите" Калин Томов каза, че ситуацията с КС може да се повтори при избора на нов главен прокурор, който Висшият съдебен съвет предстои да направи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?