Ден, след като БСП, „Атака“, ПФ и АБВ критикуваха западните дипломати

Кунева защити правото на посланиците да обсъждат борбата с корупцията

Кунева защити правото на посланиците да обсъждат борбата с корупцията

Вицепремиерът Меглена Кунева защити в събота правото на западните посланици да участват в публичното обсъждане на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Изказването ѝ става факт ден, след като депутати т БСП, „Атака“, Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ разкритикуваха позицията на общо 14 дипломати, в която се посочваше, че отхвърлянето на проекта за антикорупционен закон е лош знак към западните партньори на България.

„Само след няколко месеца държавите-членки, техните представители в Брюксел, ще говорят по оценка как България се справя в областите правосъдие и антикорупция. Естествено те ще питат посланиците си в страната и ще вземат предвид тяхното мнение. Както виждате, нито една европейска страна не премълчава, когато нещо се случва – било то в Унгария с бежанците, било то при други проблеми в Италия и т.н.”, коментира Кунева по време на посещението си във Велико Търново.

По думите ѝ Европейската комисия налага санкции на всички държави-членки, които нарушават законодателството.

„Идеята, че се случва нещо безпрецедентно, когато реагират посланици, е вярна, само дотолкова, доколкото наистина да излизат европейски посланици и да казват: „Направете нужното за борбата с корупцията”. Това е рядко срещано, но е рядко срещано, защото държавите сами припознават своята лидерска роля”, допълни вицепремиерът.

Тя увери, че в управляващата коалиция няма разколебаване по отношение на проекта за антикорупционен закон. Отрече и да се чувства бламирана от парламента.

„Ясно е, че се правят в различна степен отстъпки. Някои биват наречени исторически компромис, но все пак има едно ниво, до което трябва да е ясно, че оттам нататък е минат санитарният минимум. Аз съм доволна, че този закон беше много твърдо подкрепен от РБ и от ГЕРБ. Това в крайна сметка е наистина управляващата коалиция, с всички отговорности, които произтичат от това“, каза още Кунева.

Според вицепремиера приемането на този закон е от изключително значение за България, тъй като „начинът да направим държавата равна на средноевропейска държава, е като е ясно, че добрите печелят, а лошите биват държани встрани“.

„Това е много сериозно предупреждение към всеки, който има достъп до власт. Било то политическа, било то финансова, било то да знае, че ако работи в чувствителни сфери като здравеопазване, като образование, че ще е обект на този закон. Този закон не е за вас, не е за вашите съседи. Този закон е за 10 000 души в държавата, но много важни 10 000 души. Така че ако се говори за анонимни сигнали или как сме щели да си пребием съседите, това е лъжа“, обобщи Меглена Кунева.

Споделяне

Още от България