Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Куп" полицейски операции ще пълнят резерва

80 коментара
"Куп" полицейски операции ще пълнят резерва

Публикуваме с известни съкращения интервюто на премиера Бойко Борисов, излъчено на 14 май в сутрешния блок на БНТ:

Водещ: Да не се пипа повече фискалният резерв, защото бързият влак идва срещу България, ще я връхлети, за това трябва да се предприемат спешни мерки. Това казаха Иван Костов и Мартин Димитров, съпредседатели на Синята коалиция преди два дни и препоръчаха спешни мерки, емитиране на еврооблигации в размер на около един милиард евро, подготвяне и сключване на споразумение с МВФ, защото ако министрите не могат или не желаят да проведат реформите, някой трябва да дойде и да ги наложи...Няма нищо страшно в това да се използва част от резерва, защото той е именно за това, казва Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас, спестени пари, с които да се посрещат трудностите и след това те да бъдат възстановени. На пряката ни телефонна линия в момента е премиерът Бойко Борисов. Добър ден, г-н Борисов.

Б. Борисов: МВР, ДАНС, прокуратурата приключиха една операция, която, освен 42 милиона от ДДС на Дон Корлеоне и групата му, и спестиха нови близо толкова. Аз мисля, че това ще е една от поредиците операции по източване на ДДС и то за десетки милиони лева...Винаги съм твърдял, че най-добрата антикризисна мярка и това, което ГЕРБ може най-добре и го доказва – това е борбата с корупцията и престъпността, източването на държавата. С цялото ми уважение към анонса, който направихте за г-н Костов и Мартин Димитров, но искам само да отбележа, че преди три-четири дни в интервюта и коментари, които направих аз обясних именно как ще попълним фискалния резерв. Просто съжалявам, че неща, които те ги чуват от мен, след това излизат и казват – "Борисов спешно да направи еди какво си”. Сиреч, когато вече го направим, то излиза, че едва ли не те са ни дали идеята, или те са ни показали верния път, защото ние не го знаем.

Водещ: Тоест това са ваши идеи, които те ги анонсират преди вас, така ли да ви разбирам?

Б. Борисов: Да, аз преди няколко дни публично казах, че ползваме част от фискалния резерв, който ще попълним с емитиране на еврооблигации, но това се прави, когато пазарът е подходящ, за да се вземе най-голямата цена за тях. Още повече, на съседна Гърция ѝ забраниха да го прави това нещо и ние чакаме подходящия момент.

Водещ: Той не е настъпил към момента казвате?

Б. Борисов: Защото ние ежедневно говорим и с Брюксел, и с фонда, и с банките, и те знаят, че ние имаме в портфейла, в спестяванията, в задния джоб над шест милиарда. Тук е разликата между моята политика и политиката на г-н Костов. Аз не мога да оставя съсловия от български граждани във времето на финансова и икономическа криза просто да погинат. И заради това ние направихме тези няколко поправки в бюджета, които ще внесем, за да може тези съсловия да изминат през кризата. Второ, също много важно, с тези мерки и с тези операции ние... Аз буквално съм казал и на МВР, и на ДАНС, допълнително трябва да спестим още около 500 милиона. И те днес ми правят операция за 42 милиона и ми спестяват още 42 за следващи плащания. Аз мисля, че сега, май месец, не е фатален, и до август – септември ние ще направим куп операции, които ще попълват резерва.

Водещ: Можем ли само да уточним – мярката подготовка на споразумение с МВФ, това също ли е нещо, което вие сте предложили, смятате да го направите и са ви изпреварили и са го лансирали от Синята коалиция?

Б. Борисов: Вижте, аз още в предизборната си кампания призовавах Станишев, ако си спомняте, да направи едно споразумение, рамково в МВФ просто за гаранции. Към този момент не необходимо. Но той и Дянков беше сега във Вашингтон, държим връзка с МВФ. Ние винаги можем да го направим това. Но към момента, към днешна дата, това не е необходимо.

Водещ: Можем ли да уточним дали в проекта за актуализация на бюджета възнамерявате да намалите резерва до 4.5 милиарда в края на годината?

Б. Борисов: ... чакаме необходимия момент, за да направим необходимия... да действаме с необходимите инструменти по тази тема...На този етап това просто не е необходимо. В момента ресурсът и това, което правим много усилено и работим много усилено, е проблемът с контрабандата на цигари. Аз мисля, че с горивата и с алкохола се справят в момента. Приходите нарастват. Проблемът е с контрабандата на цигари, и той е елементарен.

Водещ: Защо е така, г-н Борисов? Имате ли обяснение. Защо страната е залята от контрабандни цигари?

Б. Борисов: Защото митниците работят много добре в момента на външни граници, на границите с Турция, тези, които не са с ЕС. Аз съм убеден, че контрабандните цигари идват от Китай или от Молдова. Минават през Румъния, през Констанца, и влизат, както от София се отива до Пловдив, така се влиза в България, защото на тази граница ние нямаме митница, имаме обща граница като държава от ЕС. И сега, завчера водих едно съвещание с полицейски директори, като си дойде днес и Цветанов ще направим ново съвещание – как всяка кутия цигари вече, когато е минала границата ни с Румъния, да бъде проследявана и залавяна съответно, ако щете и в чантите на хората.

Водещ: Вие лично доволен ли сте от събираемостта, от приходите в бюджета?

Б. Борисов: Никой не може да бъде доволен от събираемостта поради причина, че спадът в БВП, в това, което вследствие на кризата се случи в икономиката, няма как да се съберат повече приходи. А и вижте, образно казано, една кутия цигари в съседните държави, които изброих, е един лев, в България е четири лева. Това са три лева разлика на кутия.

Водещ: Питам ви, защото според Брюксел дупката в българския бюджет е продължила да нараства и в началото на 2010 г. заради слаба събираемост на приходите, по-големи от очакваните разходи, цитирам този доклад на Еврокомисията във връзка с присъединяването към еврозоната в момента, в който беше приета Естония. Вярна ли е тази констатация според вас?

Б. Борисов: Безспорно е вярна.

Водещ: То е и критика, има нюанс на критика към вас.

Б. Борисов: Моля?

Водещ: В това има и нюанс на критика, че е слаба събираемостта на приходите, по-големи разходи от очакваните.

Б. Борисов: Няма държава, в която да има добра събираемост на приходите в Европа в момента. Кризата свива потреблението и съответно приходите от данъци намаляват. Освен това, това е проблем в цяла Европа...Вие виждате, че с идването на власт на новото правителство на Великобритания вдигат на 20 % ДДС, с идването. Ние се опитваме да проведем едновременно и реформи, и социална политика. Защото лесно е, ако си в опозиция, да кажеш режи всичко, това е най-оздравителната мярка. Да, но зад всяко едно рязане от другата страна стоят човешки съдби. И те виждат в мое лице и в управляващите инструмента да спасят живота си, ако щете.

Водещ: В неделя заявихте, че сме отличниците на Евросъюза и че няма нужда да ни подръчкват. Защото си правим мерките, правим си икономиите...

Б. Борисов: Да, ето това, което казвам в момента. Паралелно с това върви пенсионна реформа, върви здравна реформа, върви реформа в съдебната система, върви реформа в образованието. И аз мисля, че това също така беше и много добре видяно.

Водещ:...Аз цитирах това ваше изявление от неделя, футболния мач между Европарламента и българския парламент...Аз ви питам дали това изявление не влиза в противоречие с това, което дойде като изявление два или три дни малко по-късно от Брюксел. Коренно различна оценка – констатации, че не отговаряме на критерии за Еврозоната, процедура за свръх дефицит на страната, 4 % спад на икономиката за тримесечието.

Б. Борисов: По тази логика, ако подредят статистиката и дадат статистиката на бюджетния дефицит на останалите държави в еврозоната, не само в ЕС, следва да ги изключат от еврозоната. Защото няма там държава, с изключение на Естония, която да е спазила изискването на ЕС до 3 % дефицит.

Водещ: Т.е. тази негативна оценка е несправедлива, тези така навързани данни и факти са несправедливо подредени, така ли?

Б. Борисов: Тя е факт, но ако ни подредят всички държави по дефицита, който в момента имаме, ще видите, че ние сме, мисля, че втори или трети като дефицит. Затова казах, че сме в това отношение от най-добрите в Европа. И затова не е страшно да ползваме малко от фискалния резерв. Той е за това.

Водещ: Добре, ако трябва да приключим с бързия влак, виждате ли го бързия влак или това е метафора на хора, които твърдят, че ви подкрепят искрено, а пък всъщност са на друга гара и на друг коловоз?

Б. Борисов: Вижте, метафората е правилна. Само че България беше ударена от товарния влак, (...) тройната коалиция. И сега дали ще ни удари бързия влак или няма да ни удари, въпросът е дали можем да се махнем от коловоза, защото ние вече сме размазани като икономика.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

80 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. минаващ
  #81

  И те днес ми правят операция за 42 милиона и ми спестяват още 42 за следващи плащания

 2. Роси
  #80

  Аз просто се плаша. Ако това са приказки на премиер, значи ние изобщо не сме държава. Ти му говориш сериозни неща, той ти разказва за акциите на МВР... И това с цигарите - наоколо били по левче, тук били 4... защо ме кара този тиквеник да съм на страната на Корнелия Нинова и Антон Кутев?!? Зорлем ме бута. Защо направиха тази простотия с цигарите? Хем броя стотинки за една кутия, хем ми харчат данъците за ДАНС и МВР, да бъркали по чантите на всеки минаващ... Ами да ни лепят бандероли на челата, та отдалеч да се вижда, че сме си платили данъците, например... Ужас и потрес!

 3. Big Papa
  #79

  Нагли мамалигари, да вкарват контрабанда цигари в България!!!Хайде де!!!

 4. Dimov
  #78

  Ама е прав Боцко.

 5. Murgina
  #77

  Всеки вече разбра, че ДДС се връща с човек от НАП Соия

 6. Преброител
  #76

  Ако на някого не му е скучно от вечно повторяеми тъпотии, просто, за развлечение, да преброи колко пъти в този скромен текст, звучи "АЗ" в различни форми. "И те днес МИ правят една акция..." На теб ли я правят, селянино или за държавата, която им плаща? Ако така волно се е говорело в пожарникарския факултет на Висшата специална школа на МВР, сега равнището би трябвало да е малко по-различно. Но къде го Алеко, да напише пак каквото трябва. А и да се появи, пак ще го гръмнат-като истинския. Но този път-законни "барети" при законна акция.

 7. Следотърсач
  #75

  И ще се проследи всяка кутия цигари, дори в джоба на гражданина!!!! И-баретите скачат върху гражданина, тръшваг на земята, иззиват му ръцете, връзват го с белезници, а Роман Василев го обявява за абсолютен престъпник. После, в съда, се оказва, че цигарите на гражданина били с бандерол, но той го отлепил и го хвърлил. Да не го е хвърлял. Със СРС е засечено, че си е говорил с жена си и е пъшкал, че цигарите са скъпи. Значи-имал е престъпни помисли да си купи контрабандни. Накрая се явява анонимния

 8. Leiar
  #74

  Ochte po vreme na tatko mu na Stanichev.

 9. Орешар-и-Станишев
  #73

  Идваме, идваме!

 10. Кавалерист
  #72

  На стреме! Шашки вън! Сега е моментът, прав е Биг Папа, да си уредим сметките с цялата тази сволоч, дето ни е грабила земите! Война на Румъния-заради цигарите. На Гърция-заради стачките на фермерите. На Турция и на Сърбия-те си знаят защо. Анексираме Македония, стига техните "феодални старци" от тяхната академия са писали глупости срещу България, след това повеждаме ескадроните навред, където има "БожидарДимитрови българи", спасяваме ги и тях и си ги вземаме с все териториите. И-Симеон Велики и Иван

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.