Купен и манипулиран евровот очакват масово българите

Купен и манипулиран евровот очакват масово българите

Проучване на Европейската комисия показва, че гражданите на Евросъюза се опасяват от намеса в предстоящите през 2019 г.  избори за Европейски парламент като опасенията за това в България са повече спрямо тези очаквания в останалите европейски държави.

Според изследването на "Евробарометър", проведено сред повече от 27 400 европейци, от които 1040 българи,  мнозинството граждани на ЕС се опасяват, че кампании за дезинформация, изтичане на данни и кибератаки могат да нарушат изборния процес.

За 81 на сто от българите и за 55 на сто от останалите в ЕС има опасност от купуване на гласове на евровота. Общо 72 на сто от българските участници и 52 на сто от останалите заявяват, че на изборите хората може да бъдат "принуждавани да гласуват по определен начин".

Според изнесените данни еднакво - 61 на сто, от българите и европейците смятат, че евроизборите ще бъдат манипулиране чрез кибератаки. У нас 60 на сто от хората са на мнение, че ще има дезинформации в интернет, докато в Европа са повече гражданите на това мнение – 73 процента.

Общо 59 на сто от участвалите в допитването българи (31 на сто при останалите в ЕС) са на мнение, че страната им не прави достатъчно за предотвратяването на незаконни дейности и измами по време на избори.

Общо 65 на сто от българите и 59 на сто от европейците се опасяват от действията по време на избори на чужденци или престъпни групи за влияние.

Близо половината българи (43 на сто) и всеки трети от останалите в ЕС би желал за евродепутати да се кандидатират повече млади хора. По отношение на ролята на интернет в изборите ясно мнозинство (73 на сто в ЕС и 60 на сто у нас) са притеснени от дезинформацията и заблуждаващата информация.

Попитани от кое свойство на европейската демокрация са удовлетворени, 70 на сто от европейците (38 на сто у нас) посочват свободните и честни избори. Свободата на словото е на второ място с 69 на сто в ЕС и 56 на сто в България.

"Нашите изследвания показват, че хората наистина се тревожат по повод на дезинформацията", коментира Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия в съобщението на комиисята. "Добрата новина е, че все повече граждани се отнасят критично към информацията, която получават, и знаят, че скрити сили желаят да манипулират това, което те четат и мислят, и това, за което гласуват", допълва той.

"Това проучване потвърждава, че европейците знаят, че предстоящите избори няма да протекат по обичайния начин", коментира и Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

"Гражданите очакват действия, които ще гарантират справедливи и сигурни избори. Те очакват повече информация за ЕС и нови участници в политиката. Ние полагаме усилия за борба с незаконното манипулиране на данни, за да се справим с дезинформацията и за да гарантираме неприкосновеността на изборите. За тази цел се нуждаем и от пълното участие на всички политически партии и на правителствата на страните от ЕС. Можем да отвърнем на опасенията на хората, само ако работим заедно", коментира още Йоурова.

Данните от проучването сочат, че въпреки негативните си очаквания огромно мнозинство от европейците (74-81%) са съгласни, че тези заплахи за честните и свободни избори могат да бъдат преодолени чрез прозрачност в онлайн платформите на социалните медии, включително чрез ясно посочване на авторите на онлайн реклами.

Предоставянето на равни възможности на всички политически партии за достъп до онлайн услуги за привличане на вниманието на гласоподавателите, също би подобрило положението, както и даването на право на отговор на кандидатите или политическите партии в социалните медии.

Според запитването въведеното за традиционните медии период на предизборно мълчание трябва да важи и за онлайн изданията.

От Еврокомисията припомниха, че през септември вече бяха представени конкретни мерки, които да гарантират, че евроизборите ще са организирани по свободен, справедлив и сигурен начин. Мерките включват по-голяма прозрачност на политическата реклама онлайн и възможност за налагане на санкции за незаконното използване на лични данни с цел съзнателно повлияване върху резултата от европейските избори.

Брюксел допълни, че през януари 2019 г. се предвижда да заседава за първи път сформираната европейска мрежа за сътрудничество в областта на изборите и всяка страна член трябва да номинира свой представител в нея възможно най-скоро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?