Купен вот и неработещи машини - над 500 сигнала за нарушения

Купен вот и неработещи машини - над 500 сигнала за нарушения

Над 500 сигнала за нарушения са получени до 15:30 часа на онлайн платформата "Ти броиш".

Най-честите нарушения са свързани с машините за гласуване, които на много места не работят. Заради проблеми Централната избирателна комисия (ЦИК) спря този вид вот в област Велико Търново. Другите са свързани с купуване на гласове. Прокуратурата съобщи, че е образувала 33 дела за изборни нарушения.

Един от лидерите на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова съобщи, че ще даде извънреден брифинг по повод данни за масово купуване на гласове в последните три часа на изборния ден.

Нова тенденция в сигналите към "Ти броиш" е, че не се допускат защитниците на вота на инициативата за честни избори в секции в страната и чужбина.

"Все по-често срещано нарушение и в страната, и в чужбина е отказът на секционните комисии да допускат нашите защитници на вота да присъстват по време на гласуването, а понякога дори и при броенето на бюлетините. Те нямат право да ви откажат достъп до изборното помещение. Всеки представител на "Демократична България" с документ има право и трябва да бъде в изборната секция", каза ръководителят на юридическия екип на "Ти броиш" Надежда Йорданова.

Друга група нарушения е свързана с непоставяне на два печата на посочените за това места на бюлетината от страна на секционните комисии. Адвокат Йорданова призова хората, които тепърва ще гласуват, да обръщат внимание на това и да настояват членовете на комисии да поставят два печата.

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

Още по обяд ЦИК спря машинното гласуване в област Велико Търново, съобщи говорителят на комисията Димитър Димитров. Така изборите продължават само с хартиени бюлетини.

По закон на тези избори трябва да има машини във всички секции в страната, в които има над 300 избиратели. Това са 9390 секции. За пръв път на избори в България има толкова много устройства. За сравнение – на евроизборитре през 2019 година машините бяха 3000. И тогава, и сега за доставката и поддръжката на устройствата в изборния ден отговаря "Сиела Норма". 

Сигнал имаше и за проблеми с машинното гласуване в Добрич, но ЦИК отказа да спре гласуването с машини там след допълнителна проверка на случая. От ЦИК обявиха, че проверка на експерти е установила, че голяма част от сигналите за липса на квадратчето "Не подкрепям никого" не отговарят на реалността. Въпреки това обаче нередности все пак са били установени, но те не налагат цялостно прекратяване на гласуването с технически устройства. "В секциите, в които имаше несъответствия, машинното гласуване временно беше преустановено. Всеки един от случаите вече е проверен и изчистен", поясни председателят на РИК Цонка Велкова. В РИК е постъпила и жалба, според която в секция с над 300 избиратели липсва машина за гласуване, като сигналът е изпратен до ЦИК. След проверка на място като неоснователен е преценен друг сигнал - съмнение, че се оказва натиск върху възрастни хора в село Одринци да гласуват за определена партия.

Проблемът във Велико Търново е установен от гласоподавател на "Демократична България". Той видял размяна в името и номера в бюлетината и подал сигнал до Районната избирателна комисия, която сигнализира ЦИК.  От "Демократична България" потвърдиха, че тяхната листа не е била подредена по първоначално одобрения начин.

"Не искам да правя никакви квалификации по тази тема, надявам се всичко да влезе в ред, има някакви нередности, но ще видим за какво става дума", заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов.

Именно "Демократична България" е настояла за спиране на машинното гласуване в областта, което по-късно е уважено от ЦИК.

Проблемът е бил свързан с имената на кандидатите и номерата им при преференциите - първите трима са станали последни в листата, обясни говорителят на ЦИК без да посочи на коя политическа сила става въпрос. Според него най-вероятно става въпрос за техническа грешка. Водещо при преброяването на гласовете ще бъде не името на кандидата, а номерът в бюлетината, каза Димитров.

В случая вероятно става дума за човешка грешка. Говорителят на ЦИК обясни, че всички листи се качват от компанията "Сиела Норма", която е доставчик на машините. Иначе данните се подават от районната избирателна комисия. Според Димитров вотът, подаден преди спирането на машинното гласуване, няма да се загуби.

"В изборния ден едва ли ще намерим време да търсим отговорност на някого, но ние имаме договорни отношения и със сигурност няма как да се заобиколят ангжиментите на едната и на другата страна. Тогава ще се изясни точно какво се е случило, кой точно ги е качил и в този им вид, надявам се", заяви той.

В област Велико Търново има 425 избирателни секции, като в 313 са монтирани машини за гласуване. Първоначално беше съобщено, че е спряно гласуването в 10 секции.

В няколко секции в София машини спряха временно да работят по различни причини – блокирана карта, неточен час, блокирал софтуер, падане на земята. След отстраняването на грешките машините са продължили да работят.

От БСП също обявиха, че ще подадат сигнал за проблем с машинното гласуване, но в Пловдив-област. Според тях часове преди началото на вота на много места не са били доставени устройства. Едно от тях е Садово, където според кмета Димитър Здравков в събота вечерта е имало машини само в 2 от общо 19 секции. Според водача на листата на БСП Манол Генов една от доставените в Сопот машини не е работела.

Машинно гласуване има в 9398 секциив страната. Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира и гласуването продължава само с бюлетини. Подадените до този момент гласове с машини се прибавят към протокола в края на изборния ден.

Една трета са ползвали машините

Интересът към машинното гласуване не е голям. По наблюдения на председатели на секционни избирателни комисии около една трета предпочитат машинния вот, който се използва за първи път на избори у нас.

Данните на""Алфа Рисърч" също показват, че около 27 на сто от избирателите са ползвали машините за гласуване.

От него се възползваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предпочете хартиената бюлетина именно заради проблемите с машините. Повечето от останалите политически лидери също гласуваха с хартиена бюлетина.

Черна химикалка вместо синя

В област Бургас е била дадена в една от секциите черна химикалка, с която са попълвани бюлетини и те ще бъдат отчетени за недействителни. Пропускът вече е отстранен.

"Отваряйте си очите на четири. Излезте и гласувайте и призовавайте и хората около вас да гласуват. Важно е да отстояваме нашите права. Днес е денят", призова адвокат Надежда Йорданова.

На сайта tibroish.bg е достъпна интерактивната карта, на която след края на изборния ден ще започнат да се визуализират резултатите от получените и валидирани протоколи от близо 12000 изборни секции в цялата страна и чужбина.

Уважаеми читатели, очакваме вашите сигнали, впечатления и коментари, включително снимки и видеа, за хода на изборите. Може да изпратите съобщение към страницата на Mediapool.bg във Фейсбук или на email: [email protected]

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021