Купува ли България дял от активите на ЧЕЗ ще е ясно в края на следващата седмица

Купува ли България дял от активите на ЧЕЗ ще е ясно в края на следващата седмица

В края на следващата седмица ще е ясно дали българската държава ще купи активи от българския бизнес на "ЧЕЗ груп". Това се казва в съобщение до медиите от "Инерком България" – дружеството, което беше избрано за купувач на българските активи на чешката компания, в която мажоритарен собственик е чешката държава.

"Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края на следващата седмица в Прага", е посочено в съобщението.

В него се казва още, че веднага след приключването им ще бъде дадена информация за хода на разговорите и взетите решения.

Мажоритарен собственик на "Инерком България" е Гинка Върбакова, която доби публичност като Гинка от Пазарджик.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска, а Върбакова се съгласи за прехвърли на държавата контролния дял, а дори и всички придобивани от нея активи, стига ЧЕЗ да се съгласи.

Сега "ЧЕЗ груп" очаква офертата от "Инерком" за българските си активи. Гинка Върбакова заяви, че заминава за Прага за преговори.  

Към момента "всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар" по думите на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Според вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов сделката на ЧЕЗ е нагласена, но е законна.

Съгласно предварителния договор, след като "Инерком" придобие дългосрочно седемте дружества на ЧЕЗ в България, няма право да ги препродава.

Другият все неуточнен въпрос е дали ЧЕЗ ще се съгласи да допусне постфактум държавата в сделката само за едно от дружествата, както стана ясно от думите на Върбакова пред депутати в четвъртък.

В изявление на чешкия премиер Андрей Бабиш колегата му Бойко Борисов се е поинтересувал като цяло от възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". "По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", посочва чешкият премиер.

Влизането на българската държава в сделката като цяло не би трябвало да е проблем за ЧЕЗ. На практика така правителството на Борисов легитимира Гинка Върбакова, дава гаранции пред финансиращите институции, че има стабилен участник и тушира политическите скандали около покупката.

За това очакванията са, че ЧЕЗ може да промени някои от клаузите и на "Инерком" и да позволи да продаде дял от "ЧЕЗ Разпределение". Това може да стане с изричното условие бъдещият купувач да е само българската държава и след проверки дали не се нарушават европейски разпоредби, посочи Томислав Дончев в петък.

Споделяне

Още от Бизнес