Ройтерс разплита офертата за най-големия български пенсионен фонд

Купувачът на "Доверие” не се търгува на борсата, няма уебсайт и телефон

Купувачът на "Доверие” не се търгува на борсата, няма уебсайт и телефон

Британската компания United Capital, която миналия месец бе одобрена като кандидаткупувач на мажоритарния дял в най-големия български частен пенсионен фонд "Доверие", не е листвана на фондовата борса, няма уебсайт и телефонен номер. Това пише в неделя „Ройтерс”, като посвещава на тази тема обширна публикация.

Официално регистрираният офис на компанията представлява къща в градчето Грейс, в графство Есекс, заета от някоя си Таня Пазарчик, която работи за агенция, подпомагаща създаването на нови фирми. Агенцията използва този адрес за мнозина от клиентите си. Пазарчик казва пред „Ройтерс”, че препраща пощата на United Capital на адрес в Австрия, но иначе знае малко за тази фирма.

Сметките на United Capital, отворени в края на октомври миналата година са „спящи” – в тях има 14 британски паунда, пише по-нататък агенцията и добавя, че стойността на сделката за „Доверие” не е обявена. В изявление на 15 юли продавачът "Виена иншурънс груп" (VIG) съобщи само, че се е съгласила да продаде 92.58% от пенсионно-осигурителната компания „Доверие” на United Capital PLC.

Пропуските в информацията повдигат в България въпроси за намеренията на купувача към "Доверие", който управлява почти 1.8 милиарда лева (1,2 милиарда долара) и повече от 1.25 милиона вложители е важен елемент от пенсионната система на най-бедната страна в Европейския съюз, отбелязва "Ройтерс".

По-нататък в публикацията агенцията обобщава информацията за лицата и корпоративните връзки на United Capital, до които е достигнала в публични източници във Великобритания, Австрия, България, Русия и Хонконг.

Припомня се, че управляващата в България Българска социалистическа партия е призовала финансовия регулатор на спре продажбата, както и заявеното от Комисията за финансов надзор намерение да направи щателна проверка на произхода на средствата на купувача преди да пусне сделката, след като обаче получи от него изискваните документи.

Говорител на „Виена иншурънс груп” заявил пред агенцията, че след проучване на получените няколко оферти бил съставен шортлист на кандидатите, а крайното решение било в полза на United Capital. Той не отговорил на молбата да каже повече за това, което „Виена иншурънс груп” знае за купувача.

В изпратено по електронна поща на 26 юли изявление на United Capital се казвало, че компанията представлява базирано във Великобритания „холдингово дружество” за финансови услуги, което заедно с филиалите си управлява повече от 2 милиарда евро и има участия в осигурителни компании, фондове за недвижими имоти, банки и индустриални активи в ЕС, САЩ и Русия.

„Няма ни най-малко съмнение или нещо необичайно в това придобиване нито в процеса на избор на купувач, проверен от независимо дружество”, казала в телефонно интервю директорът на компанията Дебора Стърман. Тя повторила, че United Capital е перфектно регистрирана във Великобритания холдингова компания. Попитана за съществуващата в България загриженост по повод сделката, Стърман казала: „Ако хората имат проблем, не ми пука”.

United Capital е била създадена според британските регистри през 2007 година от друга британска фирма, наречена Fletcher Kennedy, която се занимавала с регистриране на офшорни компании. Според сайта на Fletcher Kennedy фирмата може да създаде компании в офшорни центрове като Белиз, Британските Вирджински острови, Гибралтар и Сейшелите. Както и да регистрира компании във Великобритания за три часа срещу заплащане от 208 паунда.

Според описаните на сайта правила, човек не е нужно да е британски гражданин или да има разрешение за престой в страната, за да работи за британска компания. Компанията трябва да има регистриран офис в Обединеното кралство. Това е нейният официален адрес. Не е задължително това да е търговският ѝ адрес, нито е необходимо тя да поддържа някакво присъствие там.

Директорът на Fletcher Kennedy  Чарлз Флетчър казал пред „Ройтерс”, че създаването на United Capital било поръчано от личност, чието име той отказал да назове. През 2007 година не е имало изискване фирма като неговата да правят някакви проверки на клиентите си.

Скоро след основаването на United Capital фирмата Fletcher Kennedy подава оставка като директор и секретар на компанията. Това, че извършващият регистрацията агент действа като първи директор и след това напуска беше стандартна практика по онова време, казал Чарлз Флетчър.

По-нататък „Ройтерс” припомня публикуваната вече в българските медии информация, че един от основните инвеститори в United Capital е руският банкер Сергей Мастюгин. В изпратено на 2 август до агенцията електронно съобщение Дебора Стърман пише, че близо 50-процентен дял в компанията има базираният в Хонг Конг Asia Trade Management, сред чийто основни собственици бил Мастюгин.

Според регулаторните регистри в Хонг Конг, бизнес начинанията и акционерите на Asia Trade Management са неясни, отбелязва „Ройтерс”. Представител на тази компания отказал коментар, но обещал, че отговор ще даде говорителка на руската Инвестбанк. Мастюгин притежава 18,3-процентов дял в тази банка и е член на нейния Надзорен съвет. Говорителката обаче нямала възможност да коментира.

В изявлението на United Capital от 26 юли се посочвало и че делът си в компанията е увеличила и LJ Capital – базирано в Лондон поделение за търговско банкиране на частната LJ Group. Стърман от своя страна потвърдила, че и LJ Capital притежава близо 50-процентов дял в United Capital. И от това лондонско дружество обаче са отказали всякакъв коментар.

Според британските регистри United Capital има четирима директори. Трима от тях  - Слободан Ристич, Гюнтер Рор и д-р Хайнц Русвурм – живеят във Виена или някъде около нея. Четвъртият директор е Стърман.

Рор е директор от 2007 година. Ристич, Русвурм и Стърман са назначени на 11 юли тази година, четири дни преди „Виена иншурънс груп” да обяви продажбата на „Доверие”.

Рор, който се представя като управляващ фирма за ITи корпоративни консултации, казал, че ще предаде въпросите на „Ройтерс” на „съответните хора”.

Русвурм, който в списъка на директорите се води като данъчен счетоводител, както и Ристич, не били открити за коментар.

„Ройтерс” цитира и ръководителя на КНСБ Пламен Димитров. „Мажоритарните собственици на „Доверие” се сменяха няколко пъти, но купувачите винаги бяха добре известни компании. Никой не е чувал за сегашния купувач”, казва той.

Председателят на УС на „Доверие” Даниела Петкова пък казва през агенцията, че несигурността около бъдещите собственици вече нанася щети на компанията, тъй като вече много хора са подали заявления за смяна на пенсионния си фонд заради липсата на яснота. „Става дума за хиляди хора”, казва Петкова.

Събранието на акционерите на "Доверие", на което присъства Стърман, не получи никаква нова информация за купувача, казва Димитров. Следващото събрание е насрочено за 20 август, пише в заключение „Ройтерс”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес