Купувачът на ДЗИ възнамерява да придобие и българска банка

Купувачът на ДЗИ възнамерява да придобие и българска банка

Втората по големина белгийска компания за финансови услуги KBC Group възнамерява да придобие българска банка, съобщи в четвъртък агенцията за финансови новини AFX, цитирана от БТА.

"За да бъде реализирана една банково-застрахователна концепция, е необходима банка", заяви главният изпълнителен директор Андре Берген пред журналисти след обявяването на резултатите на групата за четвъртото тримесечие.

Берген добави, че ако не намери подходящ партньор, белгийската група ще разработи транзакцията чрез закупената неотдавна българска застрахователна компания – ДЗИ. Не са били споменати имената на български банки, към които KBC има интерес, уточнява финансовата агенция.

Миналия месец KBC финализира сделката за контролния пакет на българското застрахователно дружество ДЗИ. Белгийската групировка закупи 70% от акциите на ДЗИ за 185 млн. евро и получи опцията да изкупи и останалата част от дребните акционери, както и да изплати близо 75 млн. евро, свързани с печалбата на ДЗИ от продажбата на дела ѝ в ДЗИ Банк. Последната бе купена от гръцката Eurobank EFG, която е собственик и на Пощенска банка. В близко бъдеще ДЗИ Банк и Пощенска ще се слеят.

Според съобщението на сайта на групировката от четвъртък, чистата ѝ печалба за четвъртото тримесечие на 2006 г. е нараснала до 634 млн. евро спрямо 486 млн. евро през 2005 г. Това е над прогнозната печалба от 618 млн. евро.   

KBC смята да инвестира 2 млрд. евро в бързо развиващите се финансови пазари на Полша, Унгария и Балканите, както и да инвестира около 1 млрд. долара за разширяване на сегашното си присъствие. 

Споделяне

Още от Бизнес